J. Krishnamurti biografieŽn bekeken

Katinka Hesselink 2007-2011

Nederlandstalige biografieŽn van Jiddu Krishnamurti, met een korte beschrijving. [ korte online biografie van Jiddu Krishnamurti ] Zie ook de boeken van Jiddu Krishnamurti en meer spirituele boekentips.

Boeken van Mary Lutyens

  • Krishnamurti - Jeugd en bewustwording
  • Krishnamurti - Jaren van vervulling
  • Krishnamurti - Weg zonder einde
  • De levensweg van Krishnamurti 1895-1986 (samenvatting van de eerdere drie)

Mary Lutyens was een van Jiddu Krishnamurti's eerste biografen. Zij kende Jiddu Krishnamurti persoonlijk en dat is natuurlijk van grote waarde als je een biografie schrijft.

Op het laatste boek na werden de drie boeken tijdens Krishnamurti's leven geschreven, zodat een aantal controverses (zijn relatie met de Rajagopal's bijvoorbeeld) niet goed uit de verf komen. De boeken zijn wel heel goed leesbaar en geven een goede basis voor een begrip van wie Jiddu Krishnamurti was en hoe zijn leven en werk er uit zagen. 

Jammer genoeg niet alle vier meer leverbaar in het Nederlands.

Jiddu Krishnamurti over Krishnamurti, de complete dagboeken

Jiddu Krishnamurti heeft met tussenposen dagboeken gehouden. Dit boek bevat alle bekende aantekeningen die hij maakte. Tevergeefs zal de lezer zoeken naar persoonlijke details en ontboezemingen. De tekst is meditatief van sfeer, diepzinnig en nauwkeurig observerend.

Aryel Sanat

De theosoof Aryel Sanat (een pseudoniem) zoekt in dit boek naar een antwoord op de vraag: Was Jiddu Krishnamurti de wereldleraar? Hij komt er in deze biografie op uit dat Krishnamurti dit nooit ontkend heeft. Ook blijkt de prive-Krishnamurti een onafgebroken mystiek-spiritueel innerlijk leven gehad te hebben waarin occultisme bijna alledaags was. 

Deze biografie is centrale leesstof voor wie achter het publieke gezicht van Jiddu Krishnamurti wil kijken. 


Pupul Jayakar

Pupul Jayakar kende Krishnamurti tijdens zijn latere jaren. Ze maakte hem van dichtbij mee en kwam ook in aanraking met 'het proces' dat de kern vormt van de redenering van Aryel Sanat. Voor een beeld van Krishnamurti's latere jaren en zijn Indiase banden is deze biografie onvervangbaar. Het boek is goed geschreven en veel van Krishnamurti's getrouwen worden geciteerd. Duidelijk wordt dat Krishnamurti in India veel invloed had, hij kende bijvoorbeeld Indira Gandhi van nabij.

[Jammer genoeg op dit moment niet leverbaar in het Nederlands]