Geschiedenis van Sanskriet en Pali

Katinka Hesselink 2016

Dit is een samenvatting van vrij algemeen bekende informatie over deze twee talen, met enige hulp van de Engelstalige Wikipedia

Pali en Sanskriet zijn twee van de meest bekende oude talen van het Indiase subcontinent. Sanskriet is de heilige taal van het Hindoe´sme en het Mahayana Boeddhisme. Pali is de taal waarin de oude geschriften van het Theravada Boeddhisme bewaard zijn gebleven. Pali en Sanskriet zijn allebei Indo-Europese talen. Dat betekent dat er overeenkomsten zijn met Europese talen als Nederlands, Russisch, Duits, Frans, Grieks en Latijn.

Wie ge´nteresseerd is in de oorsprong van woorden, dient een etymologisch woordenboek te raadplegen. Deze zijn in de meeste bibliotheken aanwezig.

Pali

Veel oude Theravada bronnen refereren niet naar 'Pali', maar naar 'Magadhan' of
'de taal van Magadha'. Historici betwijfelen of deze identificatie klopt. De Boeddha heeft weliswaar in Magadha onderwezen, maar de vier belangrijkste plekken in zijn leven waren buiten dit oude koninkrijk.

Het is waarschijnlijk dat hij onderwees in een aantal verwante Middel-Indo-Arische talen die onderling begrijpelijk waren. Er is geen spoor van een oude Indiase taal met alle kenmerken van Pali. Met andere woorden: we hebben alleen maar de Boeddhistische teksten zelf in deze taal.

Sanskriet

Het Sanskriet is een veel breder gebruikte taal dan het Pali. Taalkundigen onderscheiden het klassiek Sanskriet van het Vedische Sanskriet.

Het Vedische Sanskriet gaat terug tot 2000 Voor Christus en is een van de oudste bewaarde talen.

PoŰzie, drama, wetenschap, techniek, wiskunde, filosofie en religie werden allen van 400 BC tot zo'n 1500 AD in het Sanskriet geschreven. Het is eeuwenlang de literaire taal van India geweest. Het is de heilige taal van het Hindoe´sme . Daarnaast zijn belangrijke teksten in het Boeddhisme, Jainisme en Sikhisme ook vaak in het Sanskriet geschreven.  Er zijn pogingen het Sanskriet weer een levende taal te maken, maar dit is net zo relevant als Latijn als levende taal in Vaticaanstad. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z