Links plaatsen op wikipedia

Valkuilen en tips

November 2006

Wikipedia is een van de populairste websites die er is en iedereen kan er aan mee werken. Verder weten webmasters dat het handig is als ze links naar hun website(s) krijgen. Wikipedia artikelen worden ook nog eens te kust en te keur gekopieerd. 

Tel deze drie gegevens op en het ligt voor de hand: voeg je links toe aan wikipedia! Zo simpel is het niet, want mensen halen die links ook vaak weer weg. 

[noot Januari 2007: Wikipedia heeft tegenwoordig 'rel no follow' atributen toegevoegd aan haar links - dus voor zoekmachine optimalisatie hebben deze links geen waarde meer]

Wikipedia links kunnen je website veel bezoekers opleveren. Let dus op de volgende tips om te zorgen dat ze blijven staan.

Zorgen dat je link in wikipedia blijft staan

1) Zorg dat je link relevant en specifiek is. 
Op vrij algemene pagina blijft een link alleen staan als de website waar naar gelinkt wordt een echte autoriteit op dat gebied is. De kans is groter dat de link blijft staan als je vanuit een specifieker onderwerp een link naar een heel specifiek artikel over dat onderwerp neer zet.
2) Zorg dat je niet overkomt als een spammer
Plaats alleen links waarvan je denkt dat ze goede kans hebben om te blijven staan. Hiermee bespaar je andere redacteurs op wikipedia werk en verklein je de kans een 'ban' te krijgen. (zie 4)
3) Plaats niet alleen links
Wikipedia en wikipedianen proberen te voorkomen dat wikipedia een links-directory wordt. Het doel van de website is een encyclopedie te zijn. Zorg dat je aan die centrale doelstelling mee werkt, al is het alleen door het verbeteren van spelfouten.Dit voorkomt problemen (zie 4).
4) Weet dat wikipedia weet wie jij bent
Je inlognaam krijgt een geschiedenis die is na te gaan. Ook je IP-adres (als je niet inlogt) krijgt zijn eigen geschiedenis. Om te voorkomen dat je een 'ban' krijgt (=blijvend geweerd wordt) moet je niet overkomen als een spammer. 

Over de geest van wikipedia en dmoz