De waarde van zoekmachine optimalisatie

Van online bezoeker naar klant

Katinka Hesselink 2007

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een belangrijke tak van sport, nu het web zo vol is geworden dat websites niet automatisch meer gevonden worden voor de onderwerpen waar ze over gaan. Desondanks gaat dit artikel over de beperkingen van zoekmachine optimalisatie.

Zoekmachine optimalisatie zorgt voor bezoekers op een website. Hiervoor wordt gelet op zaken als trefwoorden, links en de technische opbouw van een website. Een bezoeker van een website is echter niet automatisch een klant. Om iemand zover te krijgen dat online iets gekocht wordt, is vertrouwen nodig. Het is natuurlijk zaak dat de website vertrouwen uit straalt. 

Merknaam

Bij veel sectoren van de markt is dit echter niet genoeg. Een literair vertaler bijvoorbeeld, zal niet veel klanten meer krijgen als hij gevonden wordt voor de term  'literair vertaler'. In die sector is de cv en de naamsbekendheid alles. Zoekmachines worden gebruikt om specifieke mensen te vinden, niet om er achter te komen wie nu eigenlijk de dienst 'literair vertalen' aan bieden. Nieuwe literair vertalers dienen zich in de markt op te werken. Eerst blij zijn met kleine klusjes en dan langzaam maar zeker, door geluk en tevreden klanten, kans maken op steeds grotere klussen. In deze sector heeft zoekmachine optimalisatie alleen zin om te zorgen dat je gevonden wordt als je merknaam (meestal de naam van de vertaler in kwestie) gezocht wordt.

Producten

Feitelijk is het per product-type de vraag of verkopen online geregeld worden. Er is tegenwoordig alle reden om aan te nemen dat consumenten online onderzoeken welke digitale producten (telefoons en dergelijke) ze zullen kopen. Vervolgens kopen ze ze toch in een fysieke winkel. In zo'n situatie kan zoekmachine optimalisatie er voor zorgen dat je merk er online goed vanaf komt, zodat er offline meer verkocht wordt.

Online verkoop

Wehkamp maakte deze week bekend dat ze geen post order bedrijf meer zijn. Ze leveren geen papieren bestel formulieren meer. Zij verkopen dus online hun producten en zijn de grootste online kleding winkel in Nederland. Hier hebben ze zoveel vertrouwen in dat ze de bestel formulieren de deur uit kunnen doen.

Deze omslag kan alleen als de consument vertrouwen heeft in Wehkamp. Wehkamp heeft zeker aan zoekmachine optimalisatie gedaan - daarbij deden ze zelfs aan 'cloaking', maar de voornaamste basis voor hun succes is ongetwijfeld dat ze de merknaam die ze offline al jaren hebben, online hebben ingezet. Mensen vertrouwen Wehkamp. Daardoor is het heel eenvoudig om een online bezoeker in een klant om te zetten. 

Als een onbekende winkel zichzelf boven Wehkamp in de zoekmachine resultaten zou weten te plaatsen, zou dat niet automatisch betekenen dat de klant daar ook naar toe gaat. Want hoe weet je dat een onbekende winkel te vertrouwen is? Dit is de reden dat Bol.com een jaar geleden juist een toename in verkopen zag toen ze offline gingen adverteren. Een advertentie in een tijdschrift komt nog steeds betrouwbaarder (want duurder) over dan een advertentie op het internet. 

Van bezoeker naar klant

Vertrouwen is essentieel bij elk zaken doen. Hierbij zijn, afhankelijk van de sector, factoren in de echte wereld vaak belangrijker dan wat er online op het internet gebeurt. Het internet is niet onbelangrijk en zoekmachine optimalisatie heeft, naast online advertenties, zeker zijn plek. Als je niet gevonden wordt, besta je niet - tenslotte. Dat wil niet zeggen dat een website die gevonden wordt automatisch tot klanten leidt. Dat is zeker niet het geval.