Software voor webdesigners

Mijn Favorite Freeware voor web-ontwerpers

Katinka Hesselink 2006 (update 2009)

Een webdesigner heeft fundamenteel een aantal types programma nodig:

HTML & CSS

Ik gebruik voor het editen van mijn CSS en HTML twee programma's. Ik heb een code-editor voor het typen en controleren van code. Hiermee edit ik ook mijn CSS. Als ik een artikel wil typen zonder over de code na te hoeven denken, kies ik voor NVU.

De code-editor kan gewoon kladblok van windows zijn. Elke tekst-editor die platte tekst kan lezen en schrijven (MS WORD dus niet) voldoet. In de praktijk is het echter handig om een editor te nemen die iets meer kan, zoals het aanvullen van de code die je typt en het geven van verschillende kleurtjes aan verschillende types codering. PSPad doet dat allemaal, en daarnaast kun je van HTML ook nog zien hoe het resultaat er in MS Internet Explorer uit ziet. Dat scheelt het openen van een window. 

Browsers

Je zorgt er natuurlijk voor dat je niet alleen IE van Internet Explorer gebruikt, maar ook Firefox. Ik heb een apart artikel geschreven over de voordelen van firefox voor de webdesigner.

Controleer hoe dan ook hoe je website er uit ziet in die versies van Internet Explorer die je niet op je computer geinstalleerd hebt. De echte computerfreak zorgt natuurlijk dat hij meerdere versies van IE gewoon op meerdere computers (of delen van de harde schijf) geinstalleerd heeft. Zover hoef je echter niet te gaan. Je kunt ook controleren hoe het er uit ziet met bijvoorbeeld bij IE NetRenderer

Op moment van schrijven (07-09) heeft op mijn site IE 7 zo'n 50%, IE6 zo'n 40% van de markt in handen en 10% Firefox. Het is dus noodzakelijk dat elke site in die drie browsers goed te bekijken valt. Gelukkig is IE5 nu zo passe dat hiervoor niet meer getest hoeft te worden.

FTP

FTP betekent File Transfer Protocol en is bedoeld voor het verplaatsen van files. Het wordt dus ook gebruikt voor het plaatsen van files, zoals web-pagina's, op het internet. Van je host krijg je de inlog-codes, die vul je in in je FTP-programma en dan kun je files online zetten. 

Tot nu toe was alle software die ik genoemd heb gratis (freeware), maar feitelijk heb ik betaald voor mijn FTP programma. Ik gebruik  FireFTP : een ftp programma dat als add-on bij firefox zit. Heel handig om niet een extra programma te hoeven openen als je files wil uploaden. 

Grafische programma's

Ik gebruik twee grafische programma's. Voor de een is ooit door een oom betaald, Adobe Photodeluxe Home Edition. Dit is een slap aftreksel van Adobe Photoshop. In combinatie met het Open Source programma GIMP voldoet het echter prima. Gimp is wat moeilijk in het gebruik, maar er is een versie voor windows die schijnbaar handiger is. Dit laatste heb ik niet gecontroleerd. Ik gebruik een mix van programma's en dat voldoet aan mijn behoeften.