Zoekmachine optimalisatie voor gevorderden

Niveau's in SEO

Katinka Hesselink 2007

Zoekmachine optimalisatie heeft meerdere niveau's. Elk niveau heeft pas zin als het niveau er onder goed (of redelijk) gebeurd is. 

Basis seo 

Dit niveau kan voor een deel met mechanische oplossingen goed bereikt worden.

 1. Goede site architectuur: type URL's, codering
 2. Interne linkstructuur
 3. Externe links naar de homepage en diepere pagina's 

Meer over de basis van zoekmachine optimalisatie (SEO)

Voor kleine bedrijfjes met een beperkte doelstelling kan hier vaak mee volstaan worden.

SEO voor gevorderden

Op dit niveau moeten regelmatige updates in zowel de interne structuur als de externe links worden gedaan. Dit is mensenwerk. Er wordt actief gezocht naar manieren om de ROI van een website te verhogen. Hiervoor is allerlei herhaald onderzoek nodig:

 1. Onderzoek naar trefwoorden: de eigen statistieken en tools zoals google trends worden gebruikt om te zorgen dat pagina's geoptimaliseerd worden voor die trefwoorden en frasen die mensen daadwerkelijk intypen in zoekmachines. Waar nodig worden nieuwe pagina's gecreëerd om te voldoen aan de vraag van de zoekers. 
 2. ROI: Welke pagina's leveren geld op? Meten is weten. Met die informatie wordt de interne link-structuur geoptimaliseerd.
  1. Onbelangrijke pagina's krijgen links met rel-no-follow zodat de pagetrust naar belangrijkere pagina's gaat. 
  2. Extra interne links naar belangrijke pagina's zodat deze door google als belangrijk worden gezien en meer kans maken om hoog in de zoekmachine resultaten terecht te komen.
 3. Link-bait wordt gecreëerd met als doel links naar de website te krijgen. Linkbait heeft daarnaast als het goed gebeurt een positief effect op de merknaam van het bedrijf. In sommige gevallen kan link-bait het beste zijn eigen webdomein krijgen en pas later terug linken naar de eigenaar. 
 4. Externe links onderzoeken: Welke pagina's hebben veel links van buiten de website? Zorg dat vanuit die pagina's links komen naar de belangrijke pagina's van stap 2.Voor dit doel is google webmaster tools erg handig.