Zoekmachine mythes

Wat webmasters denken te weten over zoekmachine-optimalisatie dat NIET waar is.

Katinka Hesselink 2006

Je moet je website aanmelden bij zoekmachines om gevonden te worden
Zodra er een link naar je website is, vinden zoekmachines je website. Ik meld websites die ik bouw nooit aan bij zoekmachines. Aanmelden bij startpagina's of wikipedia heeft wel zin.
Websites moeten periodiek opnieuw bij zoekmachines aangemeld worden
Zoekmachines zijn niet dom. Zoekmachines controleren zelf of een website nog bestaat, je hoeft ze daar niet keer op keer aan te herinneren. Sterker nog, zoekmachines vinden nieuwe pagina's op je website vanzelf (als je technisch een goede website bouwt, regelmatig nieuwe pagina's toevoegt en genoeg links naar je website hebt). 
Metatags zorgen er voor dat mijn website hoger in google komt te staan
Dit is meestal niet waar, afhankelijk van de metatag. Als metatags echt zouden werken, zou misbruik voor de hand liggen. Vroeger waren metatags wel belangrijk, maar door misbruik maken moderne zoekmachines hier veel minder gebruik van. 
De ranking in zoekmachines is belangrijker dan de hoeveelheid klanten dat daadwerkelijk iets koopt
De hoeveelheid geld die je verdient is direct afhankelijk van hoeveel je verkoopt. Het kan beter uit om te zorgen dat meer van je bezoekers iets kopen, bijvoorbeeld door je website gebruiksvriendelijker te maken, dan om trucs uit te halen om je ranking omhoog te krijgen.
In plaats van een goede website te bouwen en goede informatie te bieden, kan ik beter zorgen dat ik met trucjes veel bezoekers krijg
Trucs om zoekmachines te trekken werken altijd maar kort. Zodra de techneuten van zoekmachines er achter komen, dichten ze het gat en riskeer je een ban. Een handige, informatieve website trekt bijna vanzelf bezoekers, kopers en links.
Het is een goed idee om trefwoorden te verstoppen door bijvoorbeeld witte tekst op een witte achtergrond te zetten
Als je dit doet loop je het risico dat je website 'bestraft' ofwel geboycot wordt door de zoekmachines en dus helemaal niet meer gevonden wordt. 
Het is een goed idee om links te ruilen met elke website die naar de mijne wil linken
Net zoals je in het dagelijks leven niet met iedereen om gaat, is het niet handig om links naar elke website te plaatsen die naar jou linkt. [meer over link-ruil]
Websites die javascript gebruiken worden niet in zoekmachines opgenomen
Zoekmachines zijn niet dom. Javascript is standaard technologie. Javascript links worden echter niet door zoekmachines gevolgd. Je moet er dus voor zorgen dat je ook gewone links op je pagina's hebt. 
Ik moet proberen te zorgen dat mijn website gevonden wordt voor enkele trefwoorden
Het is handig om te proberen te regelen dat je website gevonden wordt voor zinsneden. In de praktijk wordt je website gevonden voor zinsneden of combinaties van trefwoorden die je nooit van te voren zelf verzonnen had. 
Een website wordt gevonden voor slechts een paar zoektermen of zoekopdrachten
Een website die veel informatie biedt, wordt gevonden voor een groot aantal zoekopdrachten, waarvan de meeste door slechts enkele mensen ingetypt worden. Dit heet de 'long tail'.
Bijvoorbeeld op mijn eigen website wordt de populairste pagina door rond de 100 mensen per dag worden bezocht, en nummer 10 uit de toptien wordt door ongeveer 30 mensen per dag bezocht. Alle andere pagina's op mijn site worden dus gevonden door slechts enkele mensen per dag. Toch zijn al die andere pagina's samen de meerderheid van de 'page-views'. Dit is niet uitzonderlijk. Hier is uitgebreid door Jakob Nielsen onderzoek naar gedaan. 
Als mijn website opeens beter of slechter gevonden wordt, ligt dat aan iets dat ik gedaan heb, of doordat bij google iemand persoonlijk naar mijn website gekeken heeft
Zoekmachines zijn niet goed voorspelbaar. Oorzaak en gevolg zijn meestal niet duidelijk. Als er iets verandert, kan dat komen doordat je iets aan je website verandert hebt, doordat je concurrenten iets aan hun websites veranderd hebben, doordat de reken-methodes van de zoekmachine veranderd zijn enz. De meeste factoren heb je niet in de hand. Zeker is wel dat google niet de mankracht heeft om de miljoenen websites wereldwijd een voor een met mensenhand te controleren. 
Als de plek van mijn website in de zoekresultaten verandert, of verdwijnt, is dat blijvend
Zoekmachine resultaten zijn tijdelijk en bijna zo veranderlijk als het weer in Nederland. Meer over problemen met google.
Bezoekers beginnen meestal bij de voorpagina van een website
Bezoekers beginnen meestal NIET bij de voorpagina van je website. Bij een interessante, informatie-rijke website is het veel waarschijnlijker dat een bezoeker belandt bij een interne pagina op je website die precies aansluit bij waar ze op dat moment naar op zoek was. Zie dit als een voordeel en vanzelfsprekendheid, niet als uitzondering of probleem. 
Websites met een hoge pagerank staan altijd hoger in de zoekresultaten
Pagerank is slechts een van de methodes waarmee google de waarde van een pagina bepaalt. Het onderwerp van een pagina is veel belangrijker dan de pagerank bij het bepalen van de volgorde van de zoekmachine resultaten.
Ik moet kijken naar de pagerank van een andere pagina, voor ik ze vraag of ze naar me willen linken of ik naar hen link.
Hoe helpt dat je bezoekers? Link naar handige websites. Vraag links aan relevante websites. Pagerank zorgt wel voor zichzelf. De enige uitzondering: het huren van links

Bron