Rel no-follow

Links die google niet mee telt

Katinka Hesselink Januari 2007 (update 2009)

Zoekmachines volgen links. Zoekmachines (vooral google ) tellen links om de populariteit van websites te bepalen en daarmee de hoeveelheid vertrouwen (trust) die ze verdienen. Sinds dit gegeven algemeen bekend is, zijn er mensen die proberen hun website hoger in de rankings te krijgen door overal en nergens links te krijgen. Favorite voorbeelden:

Kortom: er wordt misbruik gemaakt van de kracht van links. Om webmasters de controle over hun links weer terug te geven heeft google de ' rel no follow tag ' bedacht. Hiermee kan aan de zoekmachine verteld worden: deze link vertrouw ik niet. Dat betekent dat links die door mensen van buiten gezet worden, niet geteld worden voor de link-populariteit van de website waarnaar gelinkt wordt. Ook kun je op deze manier naar je politieke tegenstanders linken, zonder dat dit hun vindbaarheid in google verbetert. 

Technisch

<a href="http://www.site.com/page.html" rel="nofollow" >Visit My Page</a>

of, aangezien de volgorde niet van belang is:

<a rel="nofollow" href="http://www.site.com/page.html" >Visit My Page</a>

Toepassing

Het zal niet verbazen dat zowel wikipedia (sinds januari 2007) als de meeste weblogs links naar buiten hun website voorzien van rel no follow attributen .

Voor de dagelijkse praktijk is deze tag vooral handig om te voorkomen dat affiliate links (bv. de links naar bol.com op deze site) geen pagerank geven. Dus dat bol.com niet hoger in de zoekmachine resultaten komt vanwege dat boek van Ward van der Put dat ik hier verkoop. 

Zie ook mijn artikel over rel-nofollow op affiliate links van bijv. bol.com (2016).