Meta-tags: zin en onzin

Meta-tags zijn niet meer zo belangrijk als vroeger

Katinka Hesselink 2006 (aangepast 2007)

Sommige metatags zijn heel belangrijk als je wilt dat je website-pagina's gevonden worden. Andere zijn een stuk minder belangrijk dan ze ooit geweest zijn (zie helemaal onderaan dit artikel).

Basisregel bij het optimaliseren van je title en description tag: het moet leesbaar zijn voor mensen! Je belangrijkste trefwoorden komen er natuurlijk in voor (maximaal 3), maar uiteindelijk klikken mensen wel of niet op die link in google.

Algemeen

Metatags zijn de tags die in de header van een HTML document staan. Open bijvoorbeeld de broncode van dit document in je browser (beeld > view source-code) dan zie je iets als het volgende. [Ik heb wel alle code er uit gehaald die in dit verband niet relevant is]:

<html>
<head>
<title>Metatags: zin en onzin</title>

<meta content="Katinka Hesselink" name="author">

<meta content="De enige meta-tags die nog relevant
zijn voor zoekmachine optimalisatie" name="description">

</head>

<body>
[hier volgt je inhoud]
</body>
</html>

De code begint met <html> en <head>. Elke tag sluit weer met een soorgelijke tag: </html> (helemaal onderaan) en </head>. De <head> (of header) tag geeft aan waar de informatie over het document staat. De <body> tag geeftaan waar de inhoud van het document staat. De term metatag slaat op de tags in de header. De volgorde is hierbij niet van belang. De drie tags die hier gebruikt zijn, zijn ook gelijk de enige die voor zoekmachines tegenwoordig nog uit maken. Ik behandel ze op volgorde van belangrijkheid:

Title-tag

De <title> tag is heel erg belangrijk: dit is namelijk (in de meeste gevallen) wat je te zien krijgt als je jou pagina in een zoekmachine tegen komt. Het is dus handig als hierin duidelijk aangegeven staat waar de betreffende pagina over gaat. Hierbij zorg je dat je belangrijkste trefwoord (metatags in mijn geval) aan het begin van je titel staat. 

Je kunt, als je 'branding' belangrijk vindt, de titel eindigen met de naam van je website als geheel. Dit is ook voor je bezoekers handig: ze kunnen aan de titel zien dat ze zich op jou website bevinden. 

Prop je titletag niet vol met trefwoorden. Google weet heel goed dat enkelvoud en meervoud variaties van elkaar zijn, bijvoorbeeld.

Meta tags: description

De meta-tags 'description' en 'author' zijn bedoeld voor de beschrijving van de pagina en het aangeven wie de auteur is. Ze hebben beide dezelfde vorm, namelijk. Hier volgt de vorm voor description:

<meta 
content="welke metatags moet ik gebruiken"
name="description">

Dus content gebruik je om aan te geven waar je pagina over gaat en name gebruik je om aan te geven of dat content van die tag de beschrijving was. In de praktijk kan een editor als NVU je hier een heel stuk bij helpen, zodat je niet zelf je HTML hoeft te typen, maar desondanks is het handig om te weten hoe het er uit hoort te zien. 

De description gebruiken zoekmachines vaak (niet altijd) als extra tekst als ze je pagina als zoek-resultaat weer geven. Op grond van deze tekst zal de zoeker wel of niet op je link klikken. Essentiele tekst dus. Het valt misschien op dat ik de spelling van metatags (of meta tags) in de voorbeelden gevarieerd heb. Dit doe ik omdat ik graag wil dat de pagina voor beide spellings-varianten gevonden wordt. 

Meta-tags: author

De author-metatag is voor zover ik weet vrij onbelangrijk. Deze wordt namelijk alleen gezien door mensen zoals u en ik die in de broncode kijken. Toch is dat geen onbelangrijk publiek: ze zouden je naam in een zoekmachine op kunnen zoeken en je zo vinden. En wie gevonden wordt, daaruit kan iets moois groeien (werk misschien?). In de meeste gevallen maakt het niets uit, maar heel soms wel. Het kan hoe dan ook geen kwaad de auteur van het artikel in de auteur-tag te noemen: dan geef je aan dat dat inderdaad de auteur is en staat dat woord een extra keer in je code. 

Welke meta tags zijn dan overbodig? 

Vroeger (lees voor 2000) waren metatags essentieel als je wilde dat je pagina gevonden werd door zoekmachines. Het ging dan vooral om de key-words tag: 

<meta name="keywords" content="metatags, meta-tags, meta tags">

Hier werden lijsten met trefwoorden in ingevuld, en dan wist de zoekmachine waar de pagina over ging. Het was echter vragen om moeilijkheden: je kon heel makkelijk doen alsof je pagina over onderwerpen ging waar hij helemaal niet over ging. En de bezoeker merkte daar niets van, want die kreeg de tags toch niet te zien. Google houdt dan ook weinig tot geen rekening met deze metatag. Bedrijven die reclame maken met het helpen vullen van deze metatags zijn feitelijk bezig met geld-klopperij.

Het hebben van een niet te vol meta-tag met keywords heeft nog enig zin voor MSN en kan voor google niet veel kwaad. Het heeft echter alleen zin key-words te gebruiken als je per pagina kijkt welke keywords bij die pagina passen. Net als bij de description-tag en de title-tag moet ook de inhoud van de keywords-tag uniek zijn voor die pagina waar hij in staat. 

[ Meer over trefwoorden en tref-frasen ]