Long tail

De lange staart van onpopulaire zoektermen

Katinka Hesselink 2006

De beginnende webmaster heeft nog weleens de neiging te willen dat haar website goed gevonden wordt voor een of twee korte zoek-termen. Dit is een begrijpelijk doel, maar negeert de waarde van het web: juist weinig voorkomende combinaties van zoektermen vormen samen de ruime meerderheid van alle zoekopdrachten. Dit principe geldt online op allerlei gebieden.

Online winkels

Dat is de lange staart - ofwel de long tail. Het internet maakt het mogelijk dat niche-markten die wereldwijd slechts een paar duizend geinteresseerden hebben, toch winst kunnen maken. Dit komt doordat die producten nu door de consument gevonden worden. Een boekhandel kan slechts die boeken in voorraad hebben waarvan er minstens 2 verkocht worden. Een online boekhandel kan daarentegen ook boeken verkopen waarvan er jaarlijks slechts een verkocht wordt. 

Niches

Online winkels zijn niet de enige die profiteren van niches. 

Ook websites kunnen wereldwijd duizenden bezoekers trekken als ze zich richten op een niche waarin nog niet veel websites gesprongen zijn. Er valt meer geld te verdienen in het vinden van een niche waar behoefte aan is, maar nog niet door concurenten gevuld, dan in een veel populairder onderwerp waar al duizenden websites over zijn. Met behulp van online adverteren is hier vervolgens munt uit te slaan. 

Wiskundige uitleg van de long-tail

grafiekHier rechts een grafiek (van wikipedia) die de long tail laat zien. Het gele stuk kan online een grotere oppervlakte hebben dan het donker-bruine stuk. Kortom: al die onpopulaire onderwerpen samen zijn populairder dan de populaire onderwerpen. 

De long tail en websites bouwen

Voor website-optimalisatie is de long-tail ook heel belangrijk. Het gaat dan om de vele combinaties van woorden waarmee iemand naar jou onderwerp kan zoeken. Om er achter te komen over welke combinaties nog niet veel geschreven is - en dus voor jou een goed onderwerp is om te schrijven - is het doorzoeken van je statistieken essentieel. 

Google een trefwoord waarop je gevonden wordt en kijk wat de concurrentie doet. Als je bovenaan staat voor dat trefwoord is er alle kans dat een specifieker artikel over dat onderwerp ook goed gevonden gaat worden in google: bij aanverwandte zoek-term combinaties. Hierbij helpen opmerkingen van bezoekers op een blog doordat ze een ander woordgebruik hebben. In combinatie met de woorden in het artikel zelf kan dat passen specifieke zoek-opdrachten uit de long-tail. 
Meer over trefwoorden.

Overigens geldt de long tail ook voor de populariteit van pagina's binnen een website. De meeste websites hebben een of twee pagina's die extreem veel gevonden worden. De rest van de pagina's samen worden echter nog veel vaker gevonden, maar ieder individueel veel minder.

Bronnen (gecontrolleerd op 27-11-06)