Vertrouwde links - 'link-trust'

Links naar je website die zorgen dat google je site vertrouwt

Katinka Hesselink 2006

De titel van dit artikel is ' vertrouwde links ' dit is een armzalige vertaling van het Engels link-trust . Het gaat om links die google vertellen dat jou website vertrouwd kan worden. 

De reden dat links ruilen niet echt meer werkt, is omdat het niet meer echt het aantal links is dat uit maakt, maar de kwaliteit van die links. Zie ook mijn artikel over Pagerank.

Het soort websites dat naar je linkt

Om in een bepaalde sector 'vertrouwd' te worden door google, moet je zorgen dat er links naar jou website gaan, die zorgen dat je in een link-graaf in de buurt van belangrijke andere websites over je onderwerp gaan. 

graaf

Dit plaatje stelt een groep websites voor die allemaal over ongeveer het zelfde onderwerp gaan. Elk bolletje is een website. De rode website (A) is duidelijk de belangrijkste in deze groep websites. De meeste links gaan er naartoe. De groene website (B) is echter een goede tweede, omdat de drie links die er naartoe gaan, van op zichzelf behoorlijk populaire websites komen. Dat biedt (google) vertrouwen .

Het gaat er dus om dat je links krijgt van websites die: 

Als er in een sector veel kleine, onbelangrijke websites zijn, tellen links daarvan minder dan de links vanuit die ene 'autoriteit'. Google probeert er achter te komen welke websites 'autoriteits-waarde' hebben. Dit wil niet zeggen dat het hebben van veel links vanuit relatief onbelangrijke websites niet helpt. Betalen moet je echter alleen voor die ene link van die ene autoriteit in het veld. [meer over betaalde of gehuurde links ]

Het Type Pagina

De pagina waar de link op staat maakt ook uit. Vrij algemeen wordt aangenomen dat links op link-pagina's minder waard zijn dan links in artikelen omdat de selectie-criteria in artikelen stricter zijn. Dus heel simpel: een link in een artikel krijg je meestal alleen als je website er echt iets mee te maken heeft. Een link op een links-pagina krijg je misschien voor geld, of omdat je link-ruil hebt aangeboden.

Het Type Link

Dan ben je er nog niet. Het type link is ook van belang. Let op het volgende:

De link-tekst maakt uit. Dus als mensen naar jou linken met specifieke trefwoorden in de link, dan kan google er vanuit gaan dat de pagina daar ook over gaat. Dit lijkt moeilijker dan het is. Als je een artikel een duidelijke titel geeft, wordt die meestal over genomen in de link.

Een Vertrouwde Website

Om te zorgen dat je website vertrouwen op bouwt, is er eigenlijk maar een manier: zorg dat de inhoud van je website ook inderdaad door mensen te vertrouwen is. De meeste links worden tenslotte door mensen op het internet gezet. Google is alleen maar een grondige administrator van het vertrouwen dat mensen in jou website hebben. Een te vertrouwen website voldoet aan een aantal van de volgende punten: