Link Ruil

Reciprocal links - problematisch in google

Katinka Hesselink, mei 2006

Link ruil is een populaire manier om te proberen je site zichtbaar te maken voor google. Google vindt linkruil echter maar niets. De recente informatie van google-guru Matt Cutts is dat linkruil bestraft wordt. Dat wil dus zeggen: sites die actief aan linkruil doen, lopen het risico dat hun website uit de google-index verdwijnt en niet meer gevonden wordt. Discussies in diverse fora leiden tot de conclusie dat linkruil geen kwaad kan, maar ook geen goed (meer) doet. 

Hoe zit het nou echt? 

Google heeft het beleid dat links 'natuurlijk' moeten zijn. Daarmee bedoelt het bedrijf dat links moeten betekenen dat de ene website de inhoud van de andere website waardeert. 

Zoals ik al eerder schreef: linkruil en online advertenties zijn ook natuurlijk. Wat heeft google ermee te maken als ik verkies aan linkruil te doen (doe ik niet aan overigens)? 

De basis is dat een eerlijke website alleen linkt naar websites waar waardevolle informatie op staat, of waar de webmaster achter staat. Een link van de ene website naar de andere betekent als het goed is: kijk eens naar deze website, dit is goede informatie. 

Dit is ook mijn beleid bij mijn links-pagina's. 

Riskant voor websites om te doen

Dit type links heeft gemeen dat ze voor je bezoeker niets toevoegen. 

Wat moeten webmasters wel doen?

Nuance - hoe promoot je dan wel je website?

De manier om een website te promoten is door bekend te maken dat die website bestaat. 

Dit heeft alleen zin als je iets te bieden hebt, maar vervolgens werkt het wel. Dit betekent concreet: 

Conclusie

Link ruil primair bedoeld om pagerank te krijgen, is geen goed idee. Google merkt het direct als alle links naar jou website op die manier geregeld zijn. 

Link ruil kan nog steeds werken, mits het niet overdreven wordt. Houdt als webmaster altijd in de gaten dat je bezoekers er ook wat aan moeten hebben en dat het er niet te veel moeten zijn.

Zorg voor een goed product, en een goede website die informatief is en (ik zou het bijna vergeten) toegankelijk is voor zoekmachines.

Relevante links