Hoe maak je een links-pagina?

Hoe vind je links voor je website

December 2006

Opmerking mei 2013:
deze pagina is zeer gedateerd

Een goede, informatieve, website heeft een links-pagina. Het vinden van toepasselijke links, kan nog best een klus zijn. Hier wat tips en trucs.

Favorieten

De meest voor de hand liggende plek om te beginnen is je eigen lijst met favorieten. Hier heb je websites staan die je zelf interessant vindt. Alle kans dat dit ook voor je bezoekers geldt. Kies die sites uit die passen bij het thema van je website.

Online bookmarks

Er zijn online allerlei plekken waar je links kunt verzamelen, vaak met 'tags'. Dat wil zeggen: op thema. Hier kun je ook zien welke websites andere mensen interessant hebben gevonden. In het Nederlands is er bijvoorbeeld Linklog.nl. In het Engels zijn del.icio.us en furl wat mij betreft het handigst. Kijk ook eens naar Yahoo Bookmarks. Deze sites hebben vaak ook Nederlandstalige gebruikers die er Nederlandstalige links hebben verzameld.

Kopieer een links-pagina van een verwante website

De makkelijkste manier om een links-pagina te maken is een verzameling links die iemand anders al bij elkaar geraapt heeft, simpelweg te kopiŽren.

Zorg wel dat je alle links controleert: werken ze nog wel? Uit beleefdheid is het ook logisch om een link naar de oorspronkelijke website toe te voegen. Tenslotte heeft die persoon of instantie moeite gedaan die links te verzamelen. Grote kans dat diens website ook nuttig is. 

Zoek in google op je thema

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende manier: zoek in google naar je thema, en bekijk het resultaat. Naar de websites die je goed vindt, zet je een link. 

Gebruik een web-directory

Een webdirectory is een uitgebreide verzameling links. Doorgaans is deze iets professioneler opgezet dan de gemiddelde link-pagina. Voorbeelden van webdirectories zijn dmoz, en de vele startpagina's die het Nederlands taalgebied rijk is.

Hoe vindt je links?

Ik zei al: google en bestaande links-pagina's. Daarop voortbordurend: je kunt ook in google zoeken naar links-pagina's, of startpagina's of directories. Dan zoek je dus op zoiets als 'thema links' of 'thema startpagina'. (vervang thema, door jou thema).

Welk type links is toepasselijk?

Taal van de links

Persoonlijk denk ik dat de meeste bezoekers gebaad zijn bij links in de taal waarin de website gesteld is. Dus een Nederlands talige website kan het beste voornamelijk linken naar Nederlandst-talige websites. Juist omdat het vaak makkelijker is om Engels-talige links te vinden, is het aanbieden van Nederlandstalige links een service naar je bezoekers toe. Biedt je meer-talige links aan, zorg dan dat ze op taal geordend zijn. Dus Engelstalige links bij elkaar en Duitse links bij elkaar etc. 

Onderwerp

Als je website gaat over bloemen, is het logisch dat je links ook gaan over bloemen en misschien over planten. Kortom: zorg dat je links bij je thema passen.

Linkruil

Ik heb het thema link-ruil tot nu to angstvallig vermeden. Het lijkt een handige manier om aan links naar jou website te komen. Aan de andere kant is het niet de manier om te zorgen voor  kwaliteit -links op jou site. Dat moet altijd je eerste zorg zijn: dat jou site geschikt is voor bezoekers. Google beoordeelt websites op de links die ze hebben staan, dus linken naar een website die geen goede informatie aan biedt, is niet in je voordeel. Meer over link-ruil

Links verhuren

Een succesvolle website kan links verhuren. Dat wil zeggen dat andere websites willen betalen voor een link op jou site. Deze markt is in Nederland nog beperkt tot de echte grote websites, zoals die van kranten. Meer over links huren