Links Huren

Online adverteren toegespitst op zoekmachine marketing

Katinka Hesselink, mei 2006 (aangepast okt. 2007)

Laat ik ermee beginnen aan te geven dat google niet wil dat links betaald worden. Dit betekent dat als google door krijgt dat links niet 'natuurlijk' tot stand komen, zowel de linkende website als de website waarnaar gelinkt wordt bestraft kunnen worden. Dit betekent dat google beide websites uit de google-index kan verwijderen, of ze lager kan waarderen. Als google de inhoud van de website waardeert, en er veel links naartoe zijn die google vertrouwt, zal ze ervoor kiezen de links zelf minder te waarderen. In andere woorden: de website met de links wordt nog wel gevonden, maar degeen die betaalt krijgt er geen extra bezoekers door... 

Aan het eind van dit artikel geef ik redenen om toch links te huren of verhuren en de voorwaarden waaraan dan voldaan moet worden.

Google wil niet dat links betaald worden

Google wil dat websites alleen links zetten naar websites die dat op grond van hun inhoud of product verdienen. Dit is voor hen belangrijk omdat ze links zien als een vorm van stemmen. Een website stemt voor een andere website door een link naar die website te zetten. Google ziet dit type vrijwillige, niet betaalde links als natuurlijke links . Linkruil is dus ook niet de bedoeling.

Betaalde links worden dus gezien als een vorm van stemfraude. Ik heb eerder geschreven over de ethische problemen van dit standpunt

De straf van google

Google is als de meest populaire zoekmachine in Nederland (90% van de gebruikers) vreselijk machtig. Als google besluit dat je website niet de moeite waard is, wordt je website niet gevonden. Meestal is de zaak niet zo zwartwit. 

De meeste zakelijke websites zullen gewoon gevonden worden, als ze een goede (technische) opbouw hebben. Dit is zeker nog niet vanzelfsprekend, maar dat is een ander verhaal.

Het is dus zaak te zorgen dat je bij het huren of verhuren van links niet over de grenzen gaat die google stelt. 

Toch links huren of verhuren?

In mijn ervaring kan het nog steeds zinvol zijn links te huren of te verhuren. Daarbij moeten wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Relevante links