Internet Hypes irrelevant voor de meeste websites en bedrijven

Katinka Hesselink 2006

Samenvatting

De zaken die in de pers komen zijn niet representatief voor gewone web-projecten. Logisch: wat opvalt is anders. Voor de meeste projecten kan het uit om eenvoud en kwaliteit voorop te stellen. 

Zoekmachines

Het maakt voor een gewone website niet uit welke zoekmachine het populairst is: bij online adverteren geef je automatisch het meeste geld uit aan die zoekmachine die het meeste klanten trekt. Als google populairder is dan vindex, krijgt google dat geld. Als ask.com morgen door steeds meer mensen gebruikt wordt, geef je daar je geld aan uit. Maar het verandert niet wezenlijk de hoeveelheid geld die uitgegeven wordt aan reclame-budgetten. 

Bloggers als bedreiging voor de pers

Hoewel bloggers als publiceer-medium niet onderschat moeten worden, zijn ze minder belangrijk dan de vraag waar adverteerders heen gaan. Kranten zijn allang niet meer de meest logische plek voor specifieke advertenties zoals vacatures en contact-advertenties. Aangezien de meeste kranten daar hun voornaamste geld-inkomsten vandaan halen, is dit verschijnsel veel belangrijker dan Bloggers die inhoudelijke informatie geven. 

De vraag van nu is eigenlijk: hoe wordt informatie betaald? Het antwoord is het zelfde als vroeger: door advertenties. Als die advertenties voor een groot deel online gaan, moeten de bedrijven die van die advertenties afhankelijk zijn zich af gaan vragen of ze nog wel winstgevend kunnen zijn. 

Wikipedia tegenover Encyclopedia Britannica

Ook hier lijkt de inhoud belangrijk, maar is de technologie uiteindelijk interessanter. Wikipedia is onder andere zo successvol omdat de artikelen onderling linken op een manier die je elders op het web nauwelijks nog ziet. In Wikipedia is het heerlijk makkelijk om informatie te vinden die zijdelings met je oorspronkelijke vraag te maken heeft.

Verder zijn wiki's ongelofelijk makkelijke manieren om samen te werken. In een bedrijfs-context kunnen wiki's voor een veel plattere organisatie-structuur gaan zorgen, doordat iedereen informatie aan kan leveren en alleen de kwaliteit van die informatie telt. Samen werken wordt heel veel makkelijker. 

Google aandelen

Mensen die online hun geld verdienen zouden geen geld in google-aandelen moeten stoppen, om de simpele reden dat ze ook professioneel van de internet-industrie afhankelijk zijn. Op het moment dat de bubbel barst voor google, is de kans groot dat jij ook je baan verliest. 

De huidige prijzen van google-aandelen hebben weinig met de onderliggende feiten te maken. Een google-CEO meldt (terecht) dat groei van advertentie-inkomsten een keer op houdt en de aandelen gaan omlaag. En dat terwijl iedereen dat feit al had kunnen weten. 

Praktische websites

Geen hype, maar wel essentieel. Er zijn steeds meer gewone informatieve websites die klanten informeren en bedienen. Internet wordt steeds gewoner en vanzelfsprekender als informatie-bron, ook bij offline aankopen. Vaak zijn de websites die niets bijzonders doen de beste: ze doen wat ze moeten doen gewoon goed. 

Bron