Beter Gevonden worden in Google

SEO optimalisatie tips

maart 2006 (bijgewerkt juni 2007)

Heel in het kort zijn er twee dingen van belang, als je wilt dat je website gevonden wordt in google, of een andere zoekmachine:

  1. Zorg dat je goede inhoud hebt. (content is king)
  2. Zorg dat er zo veel mogelijk links naar je website op andere websites staan. - let ook op de link-trust

Meer over de basis van zoekmachine optimalisatie.

Goede inhoud

Aangezien zoekmachines computers zijn, die op zoek zijn naar de trefwoorden die mensen gebruiken om websites te zoeken is de tekst die  op je website staat van essentieel belang. 

Heel in het kort komt dit criterium er op neer dat je een website moet maken die voor mensen interessant is. Google probeert namelijk op allerlei manieren te voorkomen dat mensen websites bouwen alleen om zoekmachines te trekken. Dit heet zwarte hoed zoekmachine optimalisering (black hat search engine optimisation). Hier tegenover staat, je raad het al, witte hoed zoekmachine optimalisering (white hat search optimization). Daarover gaat dit artikel.

Witte hoed zoekmachine optimalisatie

Witte hoed zoekmachine betekent niets doen dat google niet goed vindt. In de praktijk betekent dit dat je niets doet dat alleen voor de zoekmachines en niet voor mensen helpt. Klassieke fouten zijn het verbergen van tekst en links. 

Wat wel bij witte zoekmachine optimalisatie hoort zijn de volgende vier aandachtspunten:

  1. Goed geschreven tekst
  2. Toepasselijke en informatieve foto's van je producten
  3. Een website-ontwerp dat rekening houdt met hoe mensen een website bekijken en gebruiken
  4. In de codering rekening houdt met hoe zoekmachines een website lezen

Goed geschreven tekst 

Op een website werkt tekst in gewone mensentaal het beste. Mensen gebruiken namelijk geen marketing-taal om online informatie te zoeken. Ze gebruiken geen specialistische terminologie (behalve als je een heel specialistische doelgroep hebt), dagelijks taalgebruik. Dus geen fauteul, maar  bank. Misschien zelfs wel  chique bank.

Denk na over de trefwoorden waarmee mensen zoeken: gebruik die in je tekst, zonder te overdrijven.

Nu zou je als website eigenaar in de verleiding kunnen komen allerlei trefwoorden maar op te sommen op je pagina, en deze vervolgens voor mensen te verstoppen, maar voor zoekmachines zichtbaar te houden. Dit is technisch mogelijk, maar levert op den duur strafpunten op. De website van BMW is recent door google tijdelijk uit de index gehaald, omdat ze dit soort tactieken gebruikte. Dit wordt zwarte hoed zoekmachine optimalisering genoemd.

De valkuil is duidelijk: de website werd voor de zoekmachine gemaakt, niet voor mensen.

Toepasselijke en informatieve foto's van je producten

Omdat een zoekmachine niets aan foto's heeft, zorg je natuurlijk dat elke foto een beschrijving heeft. Hiermee zorg je ook nog eens dat de website beter toegankelijk is voor bijvoorbeeld blinden en slecht-zienden. 

Een website-ontwerp dat rekening houdt met hoe mensen een website bekijken en gebruiken

Rekening houden met je lezers is op allerlei manieren van belang, bijvoorbeeld omdat je ze graag als klant hebt.

Voor zoekmachine optimalisaties valt hier bijvoorbeeld onder dat je op elke pagina links hebt naar relevante andere pagina's op je website . Dit is voor je bezoekers handig - ze blijven misschien nog wat langer op je website. Het is ook voor google handig: je zorgt ervoor dat google weet welke pagina's bij elkaar horen, wat onderwerp betreft. Ook zorgen deze interne links ervoor dat de google-rating (hierover straks meer) van deze pagina's beter wordt.

In de codering rekening houdt met hoe zoekmachines een website lezen

Zoekmachines kijken naar tekst van websites. Tekst verstopt in javascript of flash bijvoorbeeld, is voor een zoekmachine moeilijk te interpreteren. Sterker nog: tekst in flash en plaatjes begrijpt geen enkele zoekmachine, zelfs google niet. 

Verder kan je in de HTML aangeven welke woorden extra belangrijk zijn. Gebruik in de codering <em> of <b> voor het benadrukken van belangrijke woorden. Voor koppen en tussenkopjes gebruik je  <h1> , <h2> etc. Voor zoekmachines maakt het niet veel uit, maar voor het onderhoud van je website wel om vervolgens de opmaak met behulp van een extern stylesheet in CSS te regelen. [ meer over de voordelen van css

Zo veel mogelijk links naar je website op andere websites

Google bepaalt het belang van websites aan de hand van het aantal links naar die website. Als webmaster of website-eigenaar heb je dus enige invloed op hoe belangrijk je website voor google is.

  1. Gratis : biedt je link aan bij startpagina's, directories en websites met verwante inhoud, zoals relevante wikipedia pagina's.
  2. Betaald : Populaire websites over jou onderwerp of een interessant publiek zou je kunnen vragen of ze tegen een maandelijks bedrag een link naar jou website willen plaatsen.
  3. Of links nu betaald zijn of gratis, het helpt als de link-tekst trefwoorden bevat waar je voor probeert te optimaliseren. Meer over trefwoorden en treffrasen. Een van de voordelen van betaalde links is dat de link tekst in overleg bepaald kan worden.

Valkuilen en aandachtspunten

Dit principe van links naar je site krijgen is heel erg belangrijk, maar er zijn wel valkuilen om op te letten. Google is namelijk van plan websites waarbij ze denken dat de links gekocht zijn te straffen. De straf die je kunt krijgen is niet mis: uitsluiting uit de google-index. Dat betekent dus: niet meer gevonden worden.

Gratis links

Het belangrijkste aandachtspunt bij gratis links is reputatie : Het is handig om links te krijgen van websites die een goede naam hebben (bijvoorbeeld wikipedia ). Als je link naast een link naar een porno-website staat, is dat niet direct een aanrader voor google.

Gratis links zijn de manier die google graag ziet als indicator van hoe populair websites zijn. Hierbij zegt ze echter dat wederzijdse (reciprocal) links niet mee tellen. Linkruil wordt dit ook wel genoemd. Ik vermoed dat linkruil wel degelijk een beetje werkt. Als echter beide websites alleen links hebben naar websites die ook links naar hen terug hebben, zullen die links minder zwaar wegen. Het is echter mijn ervaring dat websites wel degelijk baat kunnen hebben linkruil. 

Overigens is het ouderwetse middel van publiciteit zoeken ook nog steeds relevant. Als je bekend wordt, zijn er vanzelf mensen die naar je linken of over je schrijven in hun blog. Dit is ook de reden dat actief zijn in internet-forums die bij je onderwerp passen kan helpen. 

Betaalde links

Google probeert betaalde links te achterhalen en af te straffen. Dit lijkt ze echter nog niet in alle gevallen te lukken. Ze heeft het er ook over dat websites die betaalde links verkopen in de problemen kunnen komen. Zover lijkt het echter nog niet te zijn. De sancties waar google mee dreigt zijn controversieel. Let op de volgende zaken:

Zoekmachine terminologie

SEO
Search Engine Optimalisation: de kunst van het optimaliseren van je website, zodat google er veel bezoekers naar toe stuurt. Voor gevorderden: zo optimaliseren dat je de JUISTE bezoekers krijgt. Bijvoorbeeld de mensen die echt in je product geinteresseerd zijn. 
Keyword research
Trefwoorden onderzoek: na gaan welke termen mensen gebruiken om jou onderwerp te zoeken. De woorden dien je in je website tekst en title-tag te gebruiken.
Link building
Zonder links is het niet waarschijnlijk dat google bezoekers naar je website stuurt. Je kunt beginnen bij je aan te melden bij toepasselijke startpagina's en vakverenigingen.

Bron (oftewel link die bevestigt wat ik hierboven zeg)