Trefwoorden optimaliseren

Gebruik trefwoorden divers...

Oktober 2006

Als je je website probeert te optimaliseren voor zoekmachines (lees: google), zijn trefwoorden een aandachtspunt dat niet te negeren is. 

Trefwoorden en tref-frasen

Hierbij zijn zowel trefwoorden als tref-frasen (key-phrases in het Engels) van belang. Mensen zoeken niet meer in hoofdzaak naar een enkel trefwoord als 'huizen'. Mensen hebben zo'n beetje door hoe zoekmachines werken en zoeken naar 'huizen Groningen', bijvoorbeeld. 

Voor jou als website bouwer is dit iets om mee rekening te houden: welke woorden mensen in zouden kunnen typen die de informatie zoeken die jij aan biedt? 

De volgorde maakt natuurlijk uit. Google levert een andere selectie websites als je 'huizen Groningen' typt, dan als je 'Groningen huizen' typt. Afhankelijk van hoe vol de markt is, kun je proberen voor beide frasen hoog in de zoekmachines te komen, of je slechts op een van beide richten. Zelf ga ik doorgaans voor beide en dat bereik je door er op te letten dat de woorden in beide volgordes voorkomen. Bijvoorbeeld in je <title> tag 'huizen in Groningen' en in je description-tag 'In Groningen veel huizen in de aanbieding'. 

Alternatieve spelling

In het nederlands hebben we van allerlei woorden vormen die voor google niet vanzelfsprekend met elkaar verbonden zijn. Om bij ons voorbeeld van huizen te blijven: wie 'huis Groningen' zoekt, zal andere zoek-pagina's tegen komen dan wie 'huizen Groningen zoekt. Dit komt doordat in het Nederlands de s van huis in het meervoud een z wordt (huizen). 

Een aanverwant aspect is dat het in je beschrijving misschien logisch zou zijn om 'Groninger huizen in de aanbieding' te schrijven. Google blijkt in dit geval slim genoeg om te weten dat Groninger gewoon heel veel met Groningen te maken heeft. Toch hebben twee Groninger verenigingen het tot de top 10 gered, doordat ze het woord 'Groninger' in een title tag hadden staan en ongetwijfeld elders op de pagina. 

Wie naar 'Groninger huis' zoekt, krijgt een heel andere selectie van websites te zien. Het heeft dus zin met deze alternatieve spellingen rekening te houden, of het nu om enkelvoud/meervoud gaat of om vervoegingen. 

Spelfouten

Spelfouten zijn niet meer heel erg van belang bij het optimaliseren van je pagina. Vroeger zei men dat het handig was om spelfouten in trefwoorden te laten staan, omdat ook een deel van je publiek de foute spelling bij het zoeken gebruikt. Deze raad geeft niemand meer, omdat google de juiste spelling van het trefwoord aanraadt.

Toch is het nog zo dat mensen soms een verkeerde spelling gebruiken en daardoor websites vinden die voor het juist gespelde woord nooit bovenaan gekomen waren. Je kunt bevorderen dan bovenaan te staan door te zorgen dat je de spelfouten in je trefwoord-metatag hebt staan.

Besteedt hier niet veel aandacht aan, want de keyword tag wordt nauwelijks nog door zoekmachines bekeken, maar het kan niet dat beetje uit maken.

Zelf trefwoorden onderzoeken

Het heeft zin om zelf af en toe een google-search te doen naar de trefwoorden en tref-frasen waar je mee bezig bent. Dit heeft als voordeel dat je het merkt als google van gedrag verandert en dat je de concurrentie in de gaten houdt. Zeker als je met een nieuwe markt bezig gaat, is het handig relevante tref-frasen te bedenken en daarnaar te zoeken.

Denk bij het ontwikkelen van lijsten met trefwoorden ook aan de long-tail.

Het heeft voordelen om meerdere auteurs op een website te hebben, omdat die ieder een ander type woordgebruik hebben. Denk hierbij aan het verschil tussen Belgisch-Nederlands en Amsterdams, bijvoorbeeld.

Volgepropt met trefwoorden en toch niet gevonden?

Als je title-tag en description-tag volgepropt zijn met trefwoorden, en je website toch niet gevonden wordt, dan is je website waarschijnlijk 'over optimalized'. Dat wil zeggen: de website komt spammy over en wordt daardoor minder goed gewaardeerd, of zelfs geblokkeerd door zoekmachines.

Bedenk dat als een tekst niet goed is voor mensen, het ook niet goed is voor zoekmachines. 

Verborgen tekst volgepropt met trefwoorden is ook geen goed plan. Google straft dat genadeloos af, zeker als er ook andere tekens van 'spam' zijn.

Meer over on-page zoekmachine optimalisatie en trefwoorden onderzoeken met google webmastertools.