Google Sitemaps

Google webmaster tools

Katinka Hesselink, maart 2007 (update apr. 07)

Google heeft voor webmasters gereedschap (tools) ontwikkeld om bij zoekmachine optimalisatie te helpen. Dit zijn de webmaster-tools, ook wel google sitemaps genoemd. De term 'google sitemaps' is ontstaan toen deze gereedschapskist nog voornamelijk bestond uit de mogelijkheid voor website eigenaren om een sitemap aan google te geven. Intussen kun je er veel meer mee, zoals het onderzoeken van trefwoorden en uitvinden wie er naar je site linken. 

Google webmastertools kan alleen worden gebruikt door iemand die edit-rechten op die website heeft.

Google sitemaps

Google sitemaps zijn handig voor websites met automatisch gegenereerde pagina's, waar google niet automatisch alle belangrijke pagina's vindt. Het gaat hierbij om websites als online winkels en dergelijke.

[Update 2017] Bij gebruik van een CMS, zoals WordPress, kan er voor gezorgd worden dat de sitemap automatisch geupdate wordt als content toegevoegd of veranderd wordt. Dit scheelt Google en de webmaster tijd en moeite.

Trefwoorden onderzoeken

Bij het onderzoeken van trefwoorden helpt het om te weten voor welke trefwoorden je website al gevonden wordt. Google geeft die informatie, voor al haar zoekmachines. Zo wordt bijvoorbeeld uitgesplitst welke trefwoorden gebruikt worden in google.nl en google.com bij het vinden van pagina's in jou site. Jammer genoeg worden per google-domein alleen de top 20 van trefwoorden gegeven. Wel wordt uitgelicht voor welke trefwoorden mensen ook daadwerkelijk op je site klikken. Die laatste informatie kan ook uit de statistieken (of logs) van een site gehaald worden, maar die service levert niet elke webhost. 

Links onderzoeken

Trefwoorden zijn belangrijk, maar links zijn de basis van SEO (zoekmachine optimalisatie). Sinds begin 2007 geeft google via google sitemaps behoorlijk goede informatie over welke sites naar welke pagina's op jou site linken. Google liep hierin achter bij MSN Live search en Yahoo, maar dat is niet meer het geval. 

Opvallend is dat google informatie geeft over alle soorten links naar jou site, niet alleen de links die voor de link-populariteit tellen. In andere woorden: het  rel-no-follow attribuut wordt genegeerd. Dit kan misleidend zijn. Links vanuit commentaar op blogs bijvoorbeeld, hebben vaak zo'n rel-no follow attribuut. Deze tellen dan niet mee voor je pagerank en ook niet voor je pagetrust

Verder is (nog steeds) de vraag of google alle links die ze mee telt, ook in haar webmaster tools laat zien. Wel is duidelijk dat het een behoorlijk grote selectie is. 

Greasemonkey: snel overzicht van je links

Voor wie Firefox gebruikt (zie mijn favoriete webdesign extensies ) is er een greasemonkey script van Joost de Valk dat aan geeft welke PR een link in google sitemaps heeft en of er rel-no-follow gebruikt wordt en of de link er uberhaupt nog staat.

  1. Firefox.
  2. De add-on greasemonkey
  3. Het script van Joost de Valk

Spam report

Google biedt ook de mogelijkheid om spam in de zoekresultaten te rapporteren. Daarvoor hebben ze zowel een anoniem formulier als een formulier binnen 'google sitemaps'. Dit laatste formulier wordt serieuzer genomen. Je vind het door in te loggen in google webmaster tools en rechts boven op ' hulpprogramma 's' te klikken. Vervolgens staat er ' spam in onze index rapporteren '. ( bron

Handig voor als je concurenten met verborgen tekst in de index naar boven ziet kruipen ten koste van je eigen 'witte hoed' websites. 

Conclusie

Al met al is google webmaster tools een niet te negeren stuk gereedschap voor zoekmachine optimalisatie geworden. Vooral het onderzoeken van links en trefwoorden is onontbeerlijk.