Google Rating ofwel Pagerank

Hoe meet je de google-rating en hoe wordt hij (ongeveer) berekend?

Katinka Hesselink 2006 (aangepast Juli 2009)

Heel kort door de bocht is de google-rating de manier waarop google de populariteit van een web-pagina bepaald. Die populariteit wordt bepaald aan de hand van links naar die pagina op een website. Hierbij tellen de links van populaire websites - dus websites met een hoge pagerank - zwaarder dan de links van minder populaire websites.

Een schets van de berekening van google-rating

-Ik moet benadrukken dat dit slechts een schets is. Er komen een aantal factoren aan bod die bij de berekening van de google-rating een rol spelen.

Voorbeeld 1: Hier links ben ik uitgegaan van een basis-rating van 1. Dus elke webpagina heeft van zichzelf een rating 1. De pagina links-onder heeft slechts een link naar hem toe - dus de rating wordt: 1+1=2. Op dezelfde manier is ook de rating voor de webpagina rechtsonder berekend: 1+1+2=4. De pagina die zelf ranking 2 heeft - geeft daarmee ook aan de pagina rechts twee extra punten. De centrale pagina krijgt dus 1 punt van elk van de bovenste pagina's, 2 punten van de pagina links-onder en 4 punten van de pagina rechts-onder. De pagerank wordt dus: 1+1+1+2+4=9. 

Wat hierbij niet is mee genomen:

  1. Links tellen niet voor hele getallen (zie voorbeeld 2).
  2. Pagina's zonder links naar zicht toe hebben een pagerank 0 - en worden NIET geindexeerd door google. 
  3. De waarde van links wordt minder als de pagina die linkt meerdere uitgaande links heeft. -

Voorbeeld 2: In dit voorbeeld zijn punt 1 en 3 wel mee genomen in de berekening van de google-rating:

In deze berekening is nog een ander aspect niet mee genomen: niet alleen krijg je google rating als er naar jou pagina gelinkt wordt - andersom verlies je google-rating als je naar een andere pagina linkt. Het maken van een links-pagina doe je dus voor je bezoekers, niet voor je google-rating. Het kan uit om een goede links-pagina te maken, omdat tevreden bezoekers sneller naar jou website zullen linken. Bezoekers zijn gebaat bij een goede links-pagina.

Websites en webpagina's

Ik heb hierboven de termen website en webpagina door elkaar gebruikt. Feitelijk geldt een google-rating alleen voor webpagina's (vandaar ook de term pagerank). Dit wil zeggen dat elke pagina op een website een eigen google-rating heeft. De links van pagina's binnen een website hebben dan ook invloed op de google-rating van andere pagina's binnen die zelfde website.

Hierover meer in mijn artikel over Wat heb je aan google-rating?

Uitzonderingen: sites die links verkopen

Google wil niet dat websites links verkopen. Sites die links verkopen kunnen op een aantal manieren bestraft worden. Voor dit artikel is het van belang om te benadrukken dat google de pagerank soms handmatig aanpast. Dus een site die op grond van de berekeningen pr6 heeft, kan op de toolbar pr4 krijgen, om potentiele kopers van links van die site af te schrikken.( bron Okt. 2007) Dit betekent niets voor de plek van die site in de zoekresultaten. 

Google-rating meten

Google heeft intern een google-rating die hoort bij elke pagina die ze in hun index (lees: database) hebben. Hierbij wordt het type getallen dat hierboven in het voorbeeld gebruikt is omgezet in een schaal van 0 tot 10. 

Dit is voor te stellen (niemand buiten google weet het precies) als een procentuele zaak: 10% van de webpagina's heeft google-rating 10 (feitelijk waarschijnlijk veel minder). 10% heeft google-rating 9; tot 10% heeft google rating 0. In theorie is dus google-rating 5 een gemiddelde google-rating. In de praktijk lijkt het er meer op dat google-rating 4 gemiddeld is, maar dit is heel moeilijk na te gaan voor mensen buiten google. Hoe dan ook: 10 is goed, 0 is slecht, en hoe hoger hoe beter. 

Desondanks is het nagaan van de google-rating een vrij heldere zaak: Google heeft een google-toolbar, die iedereen op haar browser kan installeren (althans: IE en Firefox zijn ondersteund). Op de google-toolbar  kun je per webpagina zien wat de google-rating is. Voor wie geen zin heeft de google-toolbar te installeren: de google directory laat liet ook een vorm van de google-rating zien.

De google-rating zoals vermeld in de google-toolbar is een afronding op hele getallen. Zelfs in het simpele gedachten-voorbeeld hierboven, kwam ik al uit op twee cijfers achter de komma. Dit geeft al aan dat bij het WereldWijdeWeb een nauwkeurigheid van vele decimalen gecreŽerd kan worden. Google heeft via Matt Cutts aangegeven dat intern de afrondingen geen betekenis hebben: wat wij in de toolbar zien is een afronding alleen bedoeld om ons te informeren.

Het is (2009) duidelijk dat toolbar PR steeds minder belangrijk wordt in de zoekmachine resultaten. Links van relevante websites (dus op onderwerp) worden steeds belangrijker.

De pagerank in de google-toolbar wordt slechts eens in de paar maanden geijkt met de werkelijke google-rating die google gebruikt. Het is dus een schatting van de huidige pagerank van een pagina, die altijd iets achter loopt. Google werkt haar index voortdurend bij, dus hier kan altijd iets in veranderen. Dit maakt vooral uit voor de economische waarde van de google-rating, niet voor de praktijk van zoekmachine resultaten...