Google Rating

Wat heb je er aan?

Katinka Hesselink 2006 (update Juli 2009)

Heel kort door de bocht is de google-rating de manier waarop google de populariteit van een web-pagina bepaald. Meer hierover in mijn artikel uitleg over google-rating. Google rating is minder belangrijk dan wel gezegd wordt, toch heeft het economische waarde. 

Wat heb je aan google rating?

Zoals gezegd is de google-rating een maat van de populariteit van een website. Dit is echter slechts een van de zaken waar google op let als iemand iets in de google-zoekmachine in voert. Het is zeker niet altijd zo dat van de pagina's in de eerste 10 zoekresultaten, de eerste de hoogste google-rating heeft. Meer hierover in mijn artikel over google.

Heb je dan niets aan google-rating? Google-rating wordt gezien als een maat voor de google-trust. Dat wil zeggen: omdat we niet weten welke websites google vertrouwt, kijken we naar de google-rating omdat google-rating en google-trust misschien niet helemaal los van elkaar staan. Dit is aan de uitersten vermoedelijk terecht. Websites met google-rating 0, worden vast ook niet door google vertrouwd. Andersom: websites met google-rating 10 worden waarschijnlijk wel vertrouwd. Meer over google-vertrouwen.

In Oktober 2007 heeft google de zaak nog wat moeilijker gemaakt: Populaire websites die links verkochten kregen een lagere google rating zonder dat ze dit merkten in de zoekmachine resultaten.Google rating is nu dus nog minder betrouwbaar als signaal voor google trust.

(2009) Google Rating of Pagerank wordt steeds minder belangrijk. Google trust blijft belangrijk. Daarnaast wordt het type website dat naar je website linkt steeds belangrijker: passend bij de regio of het onderwerp van je website.

Over het geheel genomen geldt: hoe minder concurentie er in een gegeven niche is, hoe minder belangrijk het type links dat je krijgt. Andersom: hoe meer concurentie er is, hoe belangrijker google trust en het hebben van links die passen bij het onderwerp van je website of de regio waar je doelgroep zit.

Waarom is google-trust belangrijk?

Economisch gezien is google-trust belangrijk. Websites hebben er belang bij dat ze alleen links kopen van websites die door google vertrouwd worden. Die links tellen namelijk het zwaarst voor de plek waar een pagina in de zoek-resultaten uit komt. 

Omdat we de google-trust niet weten, wordt de google-rating economisch belangrijk. Een website met een hoge google-rating heeft vermoedelijk ook een hoge google-trust. Google zal proberen er achter te komen of links verkocht worden. Om die reden is het handig als links er natuurlijk uit zien: alsof ze op die pagina horen. Links waarvan google weet dat ze gekocht zijn, tellen minder mee in de google-trust en de google-rating.

Google rating op je eigen website

Hoewel het dus totaal geen zin heeft je te veel zorgen te maken over de preciese google-rating van je website, heeft het wel zin rekening te houden met de regels die tot een goede google-rating leiden.

- Hiernaast een vereenvoudigde weergave van hoe de google-rating werkt. Hier is  duidelijk dat de pagina met links er naartoe een hoge rating heeft, en andere pagina's minder, naar mate er minder naar gelinkt wordt. Dit heeff tot gevolg dat je in een website kunt zorgen dat de google-rating op een redelijke manier verdeeld wordt. 

Zorg er voor dat je centrale pagina's vanuit alle pagina's een link krijgen. Dit is een logische structuur, vertelt google dat die pagina's belangrijk zijn en wijst ook nog je bezoekers helder de weg. Zorg dat je structuur zo is dat elke pagina, elk artikel bijvoorbeeld, vanaf minstens een pagina een link krijgt. Zorg dat als je website groter wordt, vanaf zo'n 200 pagina's, dat elke pagina vanaf meerdere pagina's een link krijgt.

Kleinere websites (tot zo'n 10 pagina's) kunnen er nog voor zorgen dat elke pagina vanaf elke andere pagina een link krijgt. 

Om te voorkomen dat op een grotere site de homepage te veel 'google juice' krijgt, kun je met rel no follow zorgen dat interne links naar die pagina niet mee tellen.