Google problemen?

Help! Mijn website wordt niet gevonden door google

November 2006

Als je website niet gevonden wordt door google kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn (of een combinatie):

  1. Je website is te nieuw
  2. Je website zit in de 'sandbox'
  3. Je website heeft te weinig betrouwbare links
  4. Je website heeft geen unieke informatie
  5. Je website is niet goed toegankelijk voor zoekmachines
  6. Je website is geboycot door google

1. Je website is te nieuw

De ervaring leert dat een nieuwe website die een stuk of drie betrouwbare links krijgt, al binnen een paar dagen tot weken geïndexeerd wordt. In het geval van drukke niches kan het iets langer duren. 

[Je controleert of een website geïndexeerd is door te zoeken op je bedrijfsnaam of het URL van je website]. 

2. De zandbak (Engels: the sandbox)

Over de sandbox zijn veel theorieën en weinig zekers bekend. Het probleem is als volgt: sommige nieuwe websites die alles goed lijken te doen, verdwijnen een week nadat ze door google gevonden zijn opeens uit de zoekresultaten. Vervolgens duurt het maanden (tot een jaar) voor ze weer door google gevonden worden. Dit probleem wordt de sandbox genoemd. 

Er is nogal wat discussie over dit probleem. Uit deze discussies heb ik de volgende tips gedestilleerd:

  1. Koop niet te enthousiast links naar je website. Het moet vooral 'natuurlijk' over komen. 
  2. Heb geduld: een nieuwe website heeft tijd nodig voordat google vertrouwen geeft. 
  3. Ga gewoon door met het werken aan je website. De zandbak is alleen voor kleuters (dus jonge websites) en gaat een keer voorbij. [Als je daarna niet goed gevonden wordt is er iets anders aan de hand]

3. Je website heeft te weinig betrouwbare links

Zie mijn artikel over link-vertrouwen of link-trust.

4. Je website heeft geen unieke informatie

Hiermee zitten we op het gebied van zwarte hoed zoekmachine optimalisatie: een website zonder unieke inhoud, kan geen professionele website zijn. Google vind dat ook en zal zo'n website slechts langzaam (of niet) indexeren. Ook zullen veel pagina's in de supplementele index terecht komen. De oplossing mag duidelijk zijn: zorg voor unieke inhoud. 

5. Je website is niet toegankelijk voor zoekmachines gebouwd

Zie mijn artikel over zoekmachines en toegankelijkheid

6. Je website is geboycot door google

Het komt voor dat zoekmachines besluiten dat een website alleen maar bestaat om zoekmachines voor de gek te houden. Google, Yahoo en MSN nemen dan alledrie maatregelen om de website uit hun index te halen. Dit heet een 'ban'. 

De zoekmachines gebruiken hierbij zowel technische als handmatige methoden. Als je website een 'ban' heeft, moet je eerst zorgen dat alle methoden die gebruikt zijn om hoge rankings te halen verwijderd zijn. Vervolgens kun je een 'reinclusion-request' doen. Dan wordt er handmatig naar je website gekeken om te zien of hij nu wel aan de richtlijnen voldoet.

Een normale website heeft dit probleem alleen als ze een SEO (Search Engine Optimaliseerder) hebben ingehuurd die aan 'Black Hat Search Engine Optimisation' gedaan heeft. Black Hat SEO bestaat er uit dat de zoekmachine voor de gek gehouden wordt over de inhoud van een website. Denk hierbij aan het verstoppen van trefwoorden of dat de zoekmachine iets anders te zien krijgt dan de bezoeker (cloaking).