De toekomst van gebruiksvriendelijk webontwerp

Trends in het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke websites

Gebruiksvriendelijkheid van grotere websites wordt traditioneel bereikt door ontwerpen op mensen te testen. In een vroeg stadium met papieren prototypes, later met steeds realistischer websites. Dit is een terrein waar zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek naar gedaan wordt. 

De menselijke factor: moet de onderzoeker erbij zijn?

Er zijn twee manieren om de gebruiksvriendelijkheid van een website te testen: automatisch en met een onderzoeker erbij die vragen stelt. Uit onderzoek blijkt dat er op de meeste vlakken weinig verschil is tussen beide methodes. Een ding valt echter wel op: als er een onderzoeker bij is, worden er meer (gemiddeld 13) problemen met de gebruiksvriendelijkheid gevonden. 

Een of meerdere model-websites testen?

Normaal gesproken wordt er een model-website gemaakt, die dan in verschillende rondes getest wordt en steeds aan de feedback aangepast. Uit onderzoek blijkt echter dat de proefkonijnen meer negatieve feedback geven als er meerdere ontwerpen tegelijkertijd bekeken en beoordeeld moeten worden. Mensen zijn dan dus kritischer, omdat het team niet lijkt te hebben geinvesteerd in dat ene ontwerp. Dit is dus een voordeel van meerdere prototypes. 

Hardop denken: direct of na afloop?

In traditioneel gebruiksvriendelijkheids-onderzoek worden gebruikers gevraagd hardop te beschrijven wat ze denken terwijl ze een website gebruiken. Een nieuwe trend is dat mensen juist na afloop moeten beschrijven wat ze gedaan hebben, vanuit de gedachte dat mensen nu eenmaal normaal gesproken niet hardop praten tijdens het bekijken van een website. Uit vergelijkingen met de oogbewegingen van mensen blijkt dat mensen kloppend vertellen wat ze gedaan en gedacht hebben, maar dat ze wel veel details weglaten. Hieruit blijkt dat het toch handiger is mensen tijdens het surfen hardop te laten denken.

Bewust of onbewust beslissen?

Uit onderzoek blijkt dat we veel van de beslissingen die we nemen niet nemen om de redenen die we zeggen te hebben - maar juist alles te maken hebben met onbewuste motieven. De verhalen die we onszelf vertellen zijn slechts verhalen achteraf als de beslissing al genomen is. Welke consequentie heeft dit voor gebruiksvriendelijkheids-onderzoek?

[zie ook deze boeken over usability en het maken van gebruiksvriendelijke websites]

Bron

Dit artikel is een vertaling en bewerking van Is usability testing as we know it about to radically change? Susan Weinschenk (july 2006)