5 favoriete firefox-extensies

Hoe je firefox een webdesign-tool maakt

Katinka Hesselink 2006-2009

Firefox is een heel handige webbrowser, zeker voor webontwerpers. Ik gebruik de volgende extensies regelmatig om verschillende redenen. Ze maken mijn werk als web-ontwerper en webredacteur een stuk eenvoudiger.

  1. Colorzilla: om kleuren van plaatjes makkelijk om te zetten in hexadecimale codes. Essentieel voor een goede kleur-coordinering van je webprojecten.
  2. MeasurIt: meet de breedte van elementen online in pixels. Bij tijd en wijle onmisbaar, als je er eenmaal aan gewend bent. 
  3. Webdeveloper: deze doet van alles, maar ik gebruik hem vooral om javascript of css uit of aan te zetten, plaatjes uit te schakelen en dergelijk gevorderd spelen met de browser. Ook weer: heel handig bij het oplossen van CSS-problemen.
  4. FireFTP: FTP is de manier waarop files online gezet worden. Het handige van FireFTP is dat je daarvoor niet een nieuw programma hoeft te openen. Het kan gewoon in een tab in je browser. 

Bonus tip

Greasemonkey: Hier heb ik al jaren geleden voor het eerst van gehoord. Ik begreep de lol er niet zo van. Je kunt hiermee 'gedrag' (een script) toevoegen aan websites. Praktisch betekent dat: ik gebruik greasemonkey gebruik in combinatie met een script om google webmaster tools nog nuttiger te maken. Zie onder google webmaster tools voor de details.

Al met al maken de extensies firefox tot zo'n uitstekende browser en zou ik niet meer zonder kunnen.

Zie ook de software voor webdesigners.