De voordelen van CSS

Katinka Hesselink 2007

Voordelen van CSS zijn efficiŽntie bij ontwerp of redesign, sneller ladende pagina's en mits goed toegepast zoekmachine optimalisatie.

Efficientie in het ontwerp proces

Het grootste voordeel van CSS is efficiŽntie. Bij goed gebruik van CSS wordt de opmaak van de website gescheiden van de inhoud. Dit betekent dat de opmaak van de hele website in een handeling gewijzigd kan worden. Bij ouderwetse table-based layouts is dit zeker niet het geval. 

Efficient coderen geeft snellere download tijden

CSS maakt het mogelijk om met behulp van technisch kloppende HTML toch mooie websites te maken. Je zet je kopjes in h1-h4 tags, en vervolgens regel je in een extern stylesheet precies hoe die kopjes er uit moeten zien. Hiermee worden font-tags vermeden en dat scheelt code. 

Het volgende voordeel is dan ook lichtere codering. Hierdoor laadt een website sneller. Het komt ook in deze tijd professioneler over om snel ladende website te hebben. Niet iedereen heeft breedband internet. 

'Semantic web'

Codering die het belang van tekst duidelijk maakt

"The Semantic Web' betekent: zo coderen dat uit de codering van de pagina blijkt wat de betekenis van de inhoud is. Hier zijn allerlei hoogdravende theorieŽn over waar ik weinig mee heb. Wat echter wel klopt is het volgende:

Als je in je HTML codering duidelijk aan geeft wat belangrijk is in een tekst, zullen zoekmachines en sprekende browsers hier gebruik van maken. Met andere woorden: Door het scheiden van inhoud (HTML) en opmaak (CSS), kan de inhoud zo gecodeerd worden dat goed gecommuniceerd wordt onafhankelijk van het medium. Het gaat dan bijvoorbeeld om het coderen van koppen met <h1>-<h4> en het benadrukken van tekst met <em> of <b>. Meer over toegankelijkheid

Jammer genoeg kan ook met CSS hele lelijke codering gebruikt worden. Je komt HTML tegen met allerlei classes en id's op de plek waar <b> of <h2> hoort te staan. In dat geval heb je dus wel de voordelen van efficiŽntie die aan CSS verbonden zijn, maar helpt het je zoekmachine optimalisatie niet. Lelijke, niet semantische codering zorgt ook dat de toegankelijkheid van een site minder is. 

Conclusie

Er wordt soms gezegd dat CSS gebruiken op een website helpt bij de zoekmachine optimalisatie. Dit is jammer genoeg alleen waar als de gebruikte HTML semantisch correct is. Externe CSS heeft wel altijd het voordeel dat de opmaak van een site te veranderen is zonder elke pagina aan te passen. Dit helpt heel erg als een website aan de nieuwe huisstijl moet worden aangepast. Verder maakt CSS het makkelijker om een snel ladende website te maken.