Browsers in gebruik 

Internet Explorer of Firefox?

Katinka Hesselink januari 2006

Het grote probleem bij het gebruik van CSS is de vraag: hoeveel van mijn bezoekers krijgen vreemde dingen te zien als ze deze pagina tegen komen? Om die reden zijn browser-statistieken erg belangrijk. De hier volgende statistieken zijn gebaseerd op een steekproef onder de meest populaire pagina's op mijn website. Mijn site heeft op dit moment zo'n 4000 pageviews per dag en zo'n 1200 unieke bezoekers per dag. De meest populaire pagina's variŽren van ongeveer 300 bezoekers per dag tot 13 per dag. Hier volgen de statistieken (iets vereenvoudigd):

Browser

Gemiddeld percentage gebruikers

IE 6 86%
IE 5 (5.0 en 5.5) 2%
Mozilla / Gecko / Netscape
(1.7 & 1.8)
10%
Safari 1%

Aan deze statistieken kun je niet zien welke Mozilla browser er gebruikt wordt, maar de kans is vrij groot dat dit in de meeste gevallen Firefox is. IE5 is onder de 5% gezakt. De conclusie lijkt me toch wel dat daarmee niet veel rekening meer hoeft worden gehouden. Safari is wat mij betreft de grote verassing: op sommige pagina's surft 4% van de bezoekers  daarmee.

Deze statistieken zijn hoopvol voor hen die met webstandaarden bezig zijn. IE6 ondersteunt namelijk CSS2.1 vrij goed in strict-mode (als je een juist doctype hebt). IE6 wordt ook nog eens, zo heb ik begrepen, automatisch geupdate naar IE7 als die in 2006 of 2007 uit komt. IE7 zal, zo is ons beloofd, nog meer CSS2.1 ondersteunen. (Dan kunnen we eindelijk met child-selectors en dergelijke gaan werken). 

Verder laten deze statistieken zien dat een goede webmaster er inderdaad verstandig aan doet om te testen in Firefox: ongeveer 10% van je potentiŽle bezoekers surft daarmee. Aangezien dit ook nog eens de meer web-vaardige bezoekers zijn, is het dubbel verstandig met hen (ons) rekening te houden.

Zie ook de browser statistieken van 2010

Legenda

Gecko
Gecko-browser: zie Mozilla.
Mozilla
De Mozilla browsers zijn o.a. Firefox, Netscape en Mozilla zelf. De onderliggende browser is dezelfde: namelijk de Gecko-browser. Deze is open source. 
Firefox is de leukste van de drie, met onder andere de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe de browser er uit ziet. Er is zelfs een 'skin' die lijkt op IE.
Het fijnst vind ik persoonlijk de mogelijkheid verschillende
 sites tegelijk te openen in tabs (in plaats van nieuwe windows). Daarnaast blijf ik up to date met de stumbleupon werkbalk en kan ik de code van mijn eigen site en die van anderen extra makkelijk analyseren m.b.v. de developers toolbar. [meer over firefox-extensies]
IE
Internet Explorer, de browser van Microsoft. Versies 5.0, 5.5 en 6 zijn op dit moment in gebruik bij de bezoekers van Katinka Hesselink Net.
Safari
De browser voor de Apple computer. Er is ook een IE voor mac (=apple), maar deze ben ik in mijn statistieken niet tegen gekomen. Microsoft raadt tegenwoordig Safari aan, omdat ze de IE voor Mac browser niet verder ontwikkelen.