Internet Browsers

Browsergebruik statistieken in 2010

Katinka Hesselink Oktober 2010

In 2010 is de nieuwe browser van Microsoft - Internet Explorer 8 - in razend tempo de meest gebruikte internet-browser geworden volgens de statistieken van Katinka Hesselink Net. Dit komt o.a. doordat Windows automatische updates van haar browser heeft ingesteld. Heel verstandig uit oogpunt van veiligheid. 

Van Internet Explorer 5.0 en 5.5 is gelukkig niets meer te merken.

Het goede nieuws voor webdesigners is dat dit de weg open legt voor heel behoorlijke CSS ondersteuning, als je maar een strict doctype gebruikt.

Met dank aan google analytics ben ik dit jaar in staat de statistieken toe te spitsen op de Nederlandstalige bezoekers op deze site. In de gemeten maand waren dat er 57.049. Aangezien mijn bezoekers niet al te technisch ingesteld zijn, denk ik dat ze voor de gemiddelde site een redelijke benadering geven. 

Browser gebruik in 2010

Dus

IE8 52%
IE7 14%
Firefox 14%
chrome 8%
IE6 5%
safari 5%

Zie ook de browser statistieken 2005, 2006, 2008

Legenda

Chrome
De nieuweling op het veld doet het gelijk goed. Dit is een browser die door Google ontwikkeld is en waarvoor actief in Nederland geadverteerd wordt. Deze browser is bedoeld om moderne content snel te laten zien (video bijvoorbeeld)
Gecko
Gecko-browser: zie Mozilla.
Mozilla
De Mozilla browsers zijn o.a. Firefox, Netscape en Mozilla zelf. De onderliggende browser is dezelfde: namelijk de Gecko-browser. Deze is open source. 
Firefox is de leukste van de drie, met onder andere de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe de browser er uit ziet. Er is zelfs een 'skin' die lijkt op IE.
Het fijnst vind ik persoonlijk de mogelijkheid verschillende sites tegelijk te openen in tabs (in plaats van nieuwe windows). Daarnaast blijf ik up to date met de stumbleupon werkbalk en kan ik de code van mijn eigen site en die van anderen extra makkelijk analyseren m.b.v. de developers toolbar. [meer over firefox-extensies]
Internet Explorer
Internet Explorer of IE, de browser van Microsoft. Versies 5.x, 6.x, 7.x, 8.x zijn op dit moment in gebruik bij de bezoekers van Katinka Hesselink Net. IE 8 is aan te raden voor wie niet over wil schakelen of Firefox. IE 6 is notoir slecht beveiligd. 
Opera
Een gratis browser die door fans geroemd wordt.
Safari
De browser voor de Apple computer. Er is ook een IE voor mac (=apple), maar deze ben ik in mijn statistieken niet tegen gekomen. Microsoft raadt tegenwoordig Safari aan, omdat ze de IE voor Mac browser niet verder ontwikkelen.