Webdesign boeken: aanraders

Goede boeken over Webontwerp

Katinka Hesselink augustus 2007, aangepast mei 2011

Webdesign is een vak dat bestaat uit verschillende facetten. Hieronder een selectie boeken over de belangrijkste aspecten: HTML, CSS, gebruiksvriendelijkheid en doelmatigheid. 

Diverse aspecten van webontwerp

Webdesign voor Dummies, Lisa Lopuck

Zoals altijd is de 'voor dummies' serie handzaam, overzichtelijk en een hele goede inleiding op webontwerp zonder dat er veel aandacht besteedt wordt aan de techniek. Niet veel CSS of HTML. Wel aandacht voor tekstopmaak, doelgroepen en gebruiksvriendelijkheid.

Goede inleiding voor wie overweegt een webdesign firma in te huren.

Webdesign Rules!, Ruben Bos

Van concept tot realisatie. Webdesign voor managers: waar moet je op letten bij het laten bouwen van een website. In dit boek staat niet de techniek maar de mens centraal: doelstellingen, doelgroep, organisatie van de informatie, gebruiksvriendelijkheid enzovoorts. Deze aspecten zijn essentieel en het werkt niet om ze aan de ontwerper over te laten.

De controverse en verschillende gezichtspunten worden niet gemeden zodat je een beeld krijgt van alle aspecten van het (laten) bouwen van een website. 

Een brug tussen techniek, vormgeving en marketing die helpt vertragingen en overschrijding van het budget te voorkomen.

HTML en CSS 

Ward van der Put laat met 'Het Beste van CSS' een duidelijke visie zien op goed gebruikers-vriendelijk webdesign. Hij gaat in dit boek dan ook verder dan het uitleggen van technieken. Hij selecteert die aspecten van CSS die daadwerkelijk van belang zijn voor het maken van een goede website. Daarbij neemt hij bijvoorbeeld nog de moeite uit te leggen dat pop-ups en knipperende tekst irritant zijn. 

Hiermee wordt de Nederlands-talige literatuur over CSS op een hoger niveau getild. Webdesign is tenslotte niet alleen een kwestie van juist coderen. Het gaat uiteindelijk om het maken van websites die door mensen gebruikt moeten worden.

CSS, Javascript en (D)HTML

Handboek CSS/ HTML / Javascript, Peter Kassenaar

Wie echt in het juist coderen van websites wil duiken is bij dit boek aan het juiste adres. (X)HTML, Javascript en de DOM (Document Object Model) worden vanaf het begin uitgelegd. Je hoeft er nog niets vanaf te weten om dit boek te kunnen waarderen.