CSS boeken: aanraders

Cascading StyleSheets: goede webdesign boeken

Katinka Hesselink augustus 2006 (update mei 2011)

CSS (Cascading Stylesheets) is de taal voor wie websites er goed uit wil laten zien. Wie een CMS (Content Management Systeem) aan wil passen, kan ook niet om CSS heen. Hier wat boeken om op je bureau te leggen:

CSS Voor beginners

HTML en CSS - de basis: een praktijkgerichte training, van Andree Hollander. 

Dit boek legt CSS niet uit in 10 minuten, want dat is onmogelijk. Desondanks een duidelijk boek met een goede uitleg. Als je de basis begrijpt is het makkelijker om later de meer gevorderde technieken toe te passen die in dit boekje niet aan bod komen.

Aangeraden voor als je wilt begrijpen wat je doet.

Bol.com gebruikers geven dit boekje zeer goede recenties .

Websites opmaken met CSS, Mark Creeten

Een goede basis voor het bouwen van sites, en de opmaak wordt uiteraard verzorgd met CSS.

Dit boek legt dit proces uit aan de hand van een concrete website, zodat het alle aspecten van het bouwen van een site behandeld worden. 

Een inleiding waarin niet alle details besproken worden: heel geschikt dus voor de beginner. Met genoeg technische informatie om de eerste stappen te kunnen zetten in het 'debuggen' van CSS, wat jammer genoeg ook beginners tegen zullen komen.

Er is ook aandacht voor verschillende software pakketten (voor Windows) en browsers (voor Windows). 

Aangeraden voor wie nog niet veel van webdesign af weet. 

CSS voor professionals

Het best van CSS, Ward van der Put

Bovenstaande boeken gaan vooral over de basis van CSS codering.

Ward van der Put heeft een duidelijke visie op goed gebruikers-vriendelijk webdesign. Hij gaat in dit boek dan ook verder dan het uitleggen van technieken. Hij selecteert die aspecten van CSS die daadwerkelijk van belang zijn voor het maken van een goede website. Daarbij neemt hij bijvoorbeeld nog de moeite uit te leggen dat pop-ups en knipperende tekst irritant zijn. 

Hiermee wordt de Nederlands-talige literatuur over CSS op een hoger niveau getild. Webdesign is tenslotte niet alleen een kwestie van juist coderen. Het gaat uiteindelijk om het maken van websites die door mensen gebruikt moeten worden.

Handboek (X)HTML, CSS en JavaScript, Peter Kassenaar

De professionele webdesigner moet iets afweten van zowel XML, XHTML, HTML, CSS en Javascript. Dit boek voorziet in die behoefte.

Op bol.com zeggen mensen unaniem dat het goed leesbaar, duidelijk en praktisch is.

Meer boeken over webdesign en webontwerp.