Online adverteren

Discussie, visie en controverse

Katinka Hesselink maart 2006

Online adverteren staat, zeker in Nederland, nog in de kinderschoenen. Grote websites als die van De Volkskrant en het NRC-Handelsblad hebben (dure) online advertentie-programma's, maar voor de kleinere broeders en zusters als Katinka Hesselink net zijn er nog weinig mogelijkheden.

Een van de duidelijkste en makkelijkste manieren is google-adsense. Daarnaast kan er een bedrijf opduiken dat op jou site een link wil hebben. Dat bedrijf biedt meestal aan om er een wederzijdse (reciprocal) link van te maken. Dat wordt geacht goed te zijn voor de google-rating van beide websites, al zegt google dat ze dat soort links niet mee telt.

De macht van zoekmachines

Google is DE zoekmachine op de Nederlandse markt (91%). Zoekmachines bepalen welke informatie we online vinden. Recente controverse over Google in China geeft al aan dat het uitbesteden van het vinden van informatie aan een commercieel bedrijf riskant is. Aangezien het vinden van informatie online bepalend is voor onze beeldvorming, is het beangstigend als een zoekmachine daarbij bepalend blijkt te zijn.

Google en adverteren

Een webmaster die zijn brood online verdienen kan, zal dat natuurlijk doen. De enige manier om een informatieve website winstgevend te maken adverteren. Dit is ook het geval bij kranten en de meeste tijdschriften. Adverteren hoort gewoon bij het zakelijk model van het verstrekken van informatie.

Google maakt dit online adverteren makkelijk door haar programma's adsense en adwords. De eerste is voor website-bouwers, de tweede is voor adverteerders. Dit is naast adverteren bij zoek-resultaten de voornaamste inkomsten bron voor google. Ze koppelen de duizenden (meer waarschijnlijk) websites aan relevante adverteerders op grond van geautomatiseerde processen waarbij trefwoorden gekoppeld worden. Zo zullen de advertenties op deze pagina als het goed is te maken hebben met de inhoud van de tekst.

Dit is voor zowel de website houder als de adverteerder makkelijk: google neemt het zoeken naar een relevante adverteerder of website uit handen.

Google verdient haar geld met advertenties. Ik zeg het nog maar een keer. Websitebouwers ook. Online winkels draaien omzet afhankelijk van het aantal bezoekers. Google is voornamelijk verantwoordelijk voor die bezoekers. Als google jou site niet bovenaan zet voor relevante termen heb te twee opties:

  1. Je website beter toegankelijk maken voor zoekmachines (zeker doen)
  2. Advertenties plaatsen op andere websites (zeker doen in het begin en bij speciale acties)

Het probleem is nu dat hier belangenverstrengeling optreedt. Google wil goede zoekresultaten leveren en om dat te doen bekijken ze links op websites. Een link die gekocht is, vindt google niet betrouwbaar. Die verstoort de natuurlijke populariteits-index van een website. Ondertussen hebben ze er natuurlijk geen probleem mee om aan de eigenaars van die zelfde website advertenties te verkopen.

De oplossing volgens google

Voor de techneuten onder jullie: Google vindt het best als er links verkocht worden met de 'nofollow' eigenschap:

<a href="http://www.site.com/p.html" 
rel="nofollow">komt dat zien</a>

Deze eigenschap zorgt ervoor dat bezoekers de link gewoon zien, en kunnen volgen, maar dat de link niet mee telt voor de google-index (en ook niet voor Yahoo en Msn-search).

Deze oplossing is dus perfect voor die links die gekocht worden in de hoop dat bezoekers de link zullen volgen en naar je website zullen gaan.

Verantwoordelijkheid als webmaster

De vraag is echter wel: wat heeft google te maken met links op mijn website? Sinds wanneer is google de baas op het internet? Is het mijn taak als webmaster om google te helpen goede zoekresultaten te produceren? Ik dacht het toch niet.

Ik zie als mijn primaire taak het leveren van goede inhoudelijke informatie en inspiratie voor mijn bezoekers. Dit betekent dat gesponsorde links altijd voorzien moeten zijn van de informatie dat dit gesponsorde links zijn. Google is heel goed in staat, zegt Matt Cutts, om op grond van zo'n label de waarde van een link naar beneden te halen. Ze vinden het alleen een beetje lastig en hopen daarom dat mensen het nofollow attribuut zullen gebruiken. Goh, wat vervelend nu voor ze, dat dat lastig is...

Bronnen

(verzameld en gecontroleerd op 8 maart 2006)