Google Adsense tips

Testen met kanalen

Katinka Hesselink, Januari 2007

Ik heb op deze website advies gegeven over kleuren en plaatsing van advertenties. Op een origineel ontworpen site levert dit meestal geen kant en klaar advies op. Om zeker te weten dat je de beste plaatsing en de beste kleur-combinaties gekozen hebt, zul je moeten testen. Testen is ook handig om te zien welke delen van je website het beste presteren. 

Testen doe je in adsense vrij gemakkelijk met kanalen. Er zijn twee soorten kanalen: URL-kanalen en aangepaste kanalen.

URL kanalen

URL kanalen zijn erg handig. Je kunt er statistieken van bezoekers aantallen mee achterhalen en kijken welke delen en pagina's van je site het meeste opleveren. URL kanalen worden automatisch getest zodra je ze instelt. Je hoeft niets extra's te doen. 

Statistiek met URL kanalen

Je kunt ze gebruiken als statistiek voor het aantal bezoekers op je site. In dat geval maak je een URL-kanaal: domeinnaam.nl. Laat de www weg, dan wordt zowel www.domeinnaam.nl getest, met alle pagina's daarin, als domeinnaam.nl en alle pagina's die daar onder vallen. 

Subdomeinen hebben hun eigen kanaal nodig: subdomein.domeinnaam.nl. Laat weer www weg. 

Nu test je niet alleen hoeveel bezoekers er op je website als geheel zijn, maar ook hoeveel de website als geheel oplevert.

Statistieken van opbrengsten

Van sommige pagina's zul je al weten dat ze populair zijn. In dat geval is het logisch om apart te testen. Je kunt een URL kanaal maken van een specifieke pagina. Neem weer het URL zonder www: domeinnaam.nl/onderwerp/populair.htm.

Om te achterhalen welke delen van je website veel opleveren kun je ook per directory testen: domeinnaam.nl/onderwerp

Aangepaste kanalen

Aangepaste kanalen zijn handig om te testen of de plaatsing van je advertenties goed is en of de kleurcombinaties goed zijn. Aangepaste kanalen moet je eerst maken en vervolgens toevoegen aan je code op het moment dat je de adsense-code gegenereerd wordt. Je kunt ze ook maken terwijl je je adsense-code genereert. 

Doordat je per advertentie-blok meerdere aangepaste kanalen kunt gebruiken, kun je een aantal zaken tegelijk testen. Maak een kanaal voor 'links-blok onder kop', 'brede skyscraper onder menu' en 'kleur-blend'. Dan meet je de opbrengsten van zowel de plek, als de standaard kleur-combinatie.Wil je dan de kleuren aanpassen, dan maak je voor die nieuwe kleuren een nieuw palet en een nieuw kanaal.