Google Adsense tips

Kleuren: maak paletten

Katinka Hesselink, Januari 2007

De kleurstelling van je adsense-advertenties maakt heel erg veel uit voor je inkomsten. Mensen zijn advertentie-blind geworden en dat betekent dat je advertenties er bij voorkeur niet uit moeten zien alsof het advertenties zijn. Lastig genoeg mag je mensen ook niet misleiden

Om advertentie-blindheid te voorkomen kun je de kleuren zo kiezen dat de advertenties er uit zien als onderdeel van de website. Dit kan op een aantal manieren. Blending en contrast zijn de twee meest voor de hand liggende.

Om de zelfde reden is het trouwens slim om ook het lettertype van je advertenties aan te passen aan het lettertype van de omringende tekst.

Paletten

Door het gebruik van paletten voorkom je dat je telkens weer alle kleuren die je wilt gebruiken in moet voeren. Dit spaart veel tijd. 

Blending van adsense

Blending werkt op de meeste websites het beste. Hierbij is geen rand gekozen, is de kleur van de links precies dezelfde als op de rest van de pagina (of standaard blauw) en is de achtergrond-kleur het zelfde als de achtergrond kleur van de website. Hier onder een voorbeeld uit mijn eigen website:

-

Volgens de mensen van adsense zelf werkt blending vooral goed bij websites met een lichte achtergrond. Wie het zichzelf makkelijk maakt, heeft een website met een witte achtergrond, zwarte letters en blauwe links. In zo'n geval hoef je niet erg moeilijk te doen over je advertenties. Het wordt tegelijkertijd wel erg saai, natuurlijk. 

Contrasterend, maar wel passend

De andere manier waarop ik zelf adsense wel heb toegepast is door te contrasteren op zo'n manier dat de advertentie nog wel bij de stijl van de website past. Volgens het adsense team werkt dit het best bij donkere achtergronden. Een voorbeeld hiervan dat behoorlijk presteert ziet u hier