Google Adsense imitaties

Google als monopolist?

Katinka Hesselink [aangepast op 20-01-07]

Op 17 januari 2007 raporteerde Jensense dat de adsense guidelines net een stuk veranderd zijn. 

Vanaf nu is het verboden om op een hele website (dus niet slechts de pagina's waarop adsense staat) advertenties te laten zien die de zelfde layout en kleuren hebben als adsense advertenties. Hoewel je advertenties mag verkopen op je website, is het uw verantwoordelijkheid om te zorgen dat deze niet met google adsense advertenties verward kunnen worden. [mijn vertaling]

Google is heel consequent in het benadrukken dat het doel het voorkomen van verwarring is. In andere woorden: de google-brand moet niet worden aangetast. De andere kant van deze verandering is, volgens Jensense (die rechtstreeks contect met het google adsense team heeft), dat concurerende context-gegenereerde advertenties zoals YPN van Yahoo! wel op dezelfde site, zelfs op dezelfde pagina mogen staan. Zolang ze dus niet lijken op de adsense advertenties op de zelfde pagina of website. Dit betekent dat google verwacht dat:

Aangeraden wordt om een duidelijke afstand tussen google adsense en vergelijkbaren advertenties te hebben en te zorgen voor een andere kleurstelling of een rand. Dit maakt het optimaliseren van verschillende types advertenties behoorlijk lastig. Randen zijn er namelijk om bekend dat ze de 'click through rate' behoorlijk omlaag helpen. Ook 'blending' - een techniek om te zorgen dat advertenties niet voor advertenties worden aangezien - wordt lastig als google-ads en andere advertenties niet dezelfde kleurstelling mogen hebben. Overigens mag het concurerende advertentie-blok wel de zelfde maatvoering hebben als google advertenties.

Jensense gaat niet in op de mogelijkheid om voor een ander lettertype te kiezen. Dit is voor automatisch gegenereerde advertenties (zoals YPN en Google Adsense) geen optie, omdat de webmaster dit niet in de hand heeft. Voor blokken advertenties die op adsense lijken, maar gewoonvaste links zijn, is dit echter de handigste manier om te voorkomen dat de advertentie te veel op adsense-blokken lijken.

Er zijn Nederlandstalige advertentie-producten op de markt die precies doen wat aan webmasters hier verboden wordt: advertentieruimte zo in richten dat de advertenties lijken op google advertenties. De advertenties worden niet gegenereerd op basis van de inhoud van de betreffende pagina's, maar zijn gewone vaste links. Hiermee werden de vorige adsense-richtlijnen niet overschreden, maar de huidige dus wel. De handigste oplossing lijkt te zijn: pas het lettertype aan. 

Ik vind het volkomen redelijk dat google concurenten niet op de zelfde pagina wilde als waar haar eigen advertenties stonden. Dat ze nu echter deze zelfde eis over de hele website waarop de adsense advertenties staan uit breidt, gaat mij veel te ver. Dit betekent dat je als webmaster geen zeggenschap meer hebt over je eigen website. Het betekent ook dat adsense-alternatieven een nog moeilijkere taak wacht: ze moeten er vooral voor zorgen dat hun advertenties er anders uitzien dan adsense advertenties. 

Aangezien adsense advertenties zo gemaakt zijn dat de inkomsten geoptimaliseerd zijn, zal men een model moeten vinden dat ook hierop geoptimaliseerd is, zonder op adsense te lijken. Bij tekst-advertenties is dit nog te overzien, maar bij adsense-video-ads is het gewoon onmogelijk. Hoe anders kan je die vorm geven dan een vierkant of rechthoek met daarop een video die gaat draaien als mensen er op klikken? 

Adsense-publishers hebben dus te maken met een lock-in. Zodra ze geld verdienen met adsense, kunnen ze geen alternatieven onderzoeken in die zelfde niche. Ze zullen voor zo'n onderzoek namelijk een heel nieuwe website moeten maken, inclusief bijbehorende promotie, en daarop een ander type advertentie testen. Aangezien het zonder grote investeringen onmogelijk is hier snel veel bezoekers naar toe te krijgen, zullen weinigen dat proberen. Voor de kleine webmaster is adsense dus het enige alternatief voor adsense - en dat zal voorlopig ook zo blijven. 

Dus - ik hoop dat online advertentie-aanbieders google snel bij de EU aanklagen, zoals Microsoft ook is aangeklaagd. Omdat de regels in sommige opzichten minder streng geworden zijn, zou het wel een spannende zaak worden.

Bron