Google Adsense tips

Welk advertentie-blok kies je?

Katinka Hesselink, Januari 2007

Advertentie-blokken komen in allerlei soorten en maten. Google raadt aan de bredere blokken te kiezen, waar dat in je ontwerp past. 

Advertentie blokken

In de praktijk zijn dat de volgende (maten in pixels):

728x90 leaderboard
Deze is heel handig onderaan artikelen. Als mensen uit gelezen zijn, willen ze ergens naar toe. 
160x600 brede skyscraper
Deze gebruik ik standaard in mijn menu's. Ik heb ook de smallere skyscraper gebruikt, maar die presteerde significant minder.
Vierkant
De formaten die onder 'vierkant' vallen doen het eigenlijk allemaal goed, behalve de kleinste (knop 125x125). Weer geldt: hoe groter hoe beter, als het past. De grote rechthoek van 336x280 pixels past vaak goed in artikelen, vlak onder de kop, zoals dit

Blok met koppelingen

Hiermee worden de link-elementen bedoeld. Ik heb de ervaring dat deze minder goed presteren dan advertentie-blokken, behalve de smalle lange: 

728x15 en 468x15
Deze smalle, dunne elementen passen erg goed onder een kop op pagina's waar mensen toch al veel links verwachten, zoals inhoudsopgaven. Ik gebruik ze ook onder aan artikelen als google niet genoeg advertenties heeft om twee advertentie-blokken op een pagina te rechtvaardigen.
Ik kies altijd voor vier advertenties per blok. Vijf ziet er al snel te druk uit en vaak gaan de links zo in elkaar overlopen dat je niet goed ziet waar de een ophoudt en de ander begint.