Theosofische literatuur

Boeken over theosofie: Theosofische klassiekers

Helena Petrovna Blavatsky

De sleutel tot de theosofie, H.P. Blavatsky
Blavatsky's inleiding tot de theosofie. Ze gaat in op de esoterische lijn in de Westerse geschiedenis waar ze op voort wil bouwen, op haar eigen invulling van theosofische begrippen als evolutie, de mens, karma en re´ncarnatie en op de plek van de Theosofische Vereniging in de wereld.
Meer boeken die theosofie toegankelijk maken.
De geheime leer, H.P. Blavatsky
Blavatsky's grote meesterwerk en esoterische Bijbel. Dit boek verkoopt zichzelf al sinds de eerste uitgave in 1888. Meer boeken van en over H.P. Blavatsky
Geheime leer deel 3, H.P. Blavatsky
Uitgegeven na Blavatsky's dood, door Annie Besant. De eerste helft is een levensbeschrijving van diverse adepten en spirituele leraren. Dit vormt boeiende leesstof en een goede inleiding op het Theosofisch denken. De tweede helft bestaat uit Blavatsky's esoterische instructies en is juist erg moeilijk.
Drie wegen een pad, H.P. Blavatsky, Jiddu Krishnamurti & M. Collins

De drie theosofische klassiekers op het gebied van het spirituele pad in een band: De Stem van de Stilte van H.P. Blavatsky, Licht op het Pad van Mabel Collins en Aan de Voeten van de Meester van Alcyone (de jonge Krishnamurti). Een nieuwe vertaling, zonder commentaar.

Deze mooie uitgave misstaat in geen boekenkast. Meer theosofische klassiekers

Grondslagen van esoterische filosofie, H.P. Blavatsky
Inleiding op Blavatsky's twee grote werken: Isis Ontsluierd en De Geheime Leer. Geselecteerde teksten hieruit worden ingeleid aan de hand van aantekeningen die tijdens haar leven gemaakt zouden zijn. Een goede inleiding op Blavatsky's basis-ideeŰn en daarmee op het theosofisch denken.

Andere theosofische auteurs

Brieven die me hebben geholpen / 1 William Q. Judge
Dit klassieke werkje uit de 19e eeuw is nog steeds onder veel theosofen zeer geliefd. Het gaat vooral in op het spirituele pad en de relatie tussen leerling en meester. Het theosofisch denken over dit onderwerp wordt helder uit de doeken gedaan.
De oceaan van theosofie, William Q. Judge
Ook dit werk is klassiek. Judge geeft een inleiding op thema's als karma, re´ncarnatie, de samenstelling van de mens, de meesters en de relatie tussen mens en wereld. Onvermijdelijk gedateerd is de behandeling van de relatie met het wetenschappelijk denken. Desondanks een goede inleiding op theosofie. 
Licht op het Pad & Door de Gouden Poort, Mabel Collins
Licht op het Pad is een theosofische klassieker over het spirituele pad. Door de Gouden Poort is esoterische fictie waarin diepgaande inzichten met betrekking tot dat pad verborgen zitten.
Op de Drempel van het Heilige Pad, Joy Mills
Joy Mills, voormalig presidente van de Amerikaanse afdeling van de Theosofische Vereniging (Adyar), geeft een inleiding op Licht op het Pad van Mabel Collins. Ze maakt de slag van het 19e eeuwse taalgebruik naar het leven in de 21ste eeuw. De tekst van Licht op het Pad is integraal opgenomen.
Leven in wijsheid, Joy Mills
Introductie op de Geheime Leer van H.P. Blavatsky, waarbij de groei van ons eigen bewustzijn centraal wordt gesteld.
(niet meer in druk)
Leringen over leerlingschap, S.S. Varma
Heldere introductie in het klassieke theosofische denken over Meesters en hun leerlingen. Citaten uit de Brieven van de Meesters worden afgewisseld met een heldere uitleg.
Occulte woordentolk, G. de Purucker
Onmisbaar naslag werkje voor wie dieper op het theosofisch denken in wil gaan. Per lemma behoorlijk veel informatie. Uitgebreider dan Ganesha, maar minder termen en heel specifiek theosofisch. 
Ganesha
Woordenboekje waarin termen uit diverse spirituele tradities kort worden uitgelegd. Veel Sanskriet, maar ook termen uit de Kabbalah. Minder uitgebreid per term dan de Occulte Woordentolk, maar bevat meer termen en is minder specifiek gericht op theosofische leringen.
(niet meer in druk)

Meer theosofische boeken

Meer spirituele boekentips