H.P. Blavatsky over Kerst en Nieuw Jaar

Citaten / quotes

Laat niemand denken dat het slechts fantasie is, het begin van een nieuw jaar belang toe te hechten. De aarde heeft fasen en de mens gaat daar in mee; en zoals een dag een kleur kan hebben, zo geldt dat ook voor een jaar. Het astrale leven van de aarde is jong en sterk tussen kerst en pasen. Zij die nu hun wensen vormen, zullen meer kracht hebben om ze consequent te vervullen.

H.P. Blavatsky C.W. Vol. 9, p. 3 ‘1888′ herhaald op Januari 1889

Is het omdat in plaats van met nieuw jaar, maretak en hulst nu met kerst gebruikt worden, dat het symbool Christelijk geworden is? Het knippen van maretak (mistletoe) vanaf de heilige eik op nieuwjaarsdag is een overblijfsel van de oude dru´den van heidens BrittanniŰ. Het Christelijke BrittanniŰ is even heidens in haar gebruiken als ze ooit was.

Blavatsky C.W. Vol. 12, p. 72 ‘1890! ON THE NEW YEAR’S MORROW’ met veel over kerst tradities.

We zitten op de winter zonnewende, de periode waarop de zon het teken steenbok binnen komt en, sinds de 21ste december, opgehouden is vooruit te gaan in het zuidelijk halfrond en als een krab of kreeft achteruit gaat. Het is in deze tijd dat hij elk jaar geboren wordt en 25 december4 was in het noordelijk halfrond de dag van de geboorte van de zon. Het is ook op 25 december, kerst, de dag waarop voor de Christenen de 'redder der mensen' geboren was, dat in tijden voor hem, de Persische Mithra, de Egyptische Osiris, de Griekse Bachus, de Phoenische Adonis en de Phrygische Attis geboren werden. En, terwijl in Memphis de mensen het beeld van de god Dag te zien krijgen, gehaald uit een kribbe, markeerden de Romeinen 25 december als de dag ┤natalis solis invicti┤. 

Een treurige hoon van het lot. Zo veel verlossers van de mensen die aan ons geboren zijn, zo vaak en zo veel vermenigvuldigd, en toch is de wereld zo miserabel - nee er nog erger aan toe dan ooit te voren - alsof geen van hen ooit geboren waren!

Blavatsky C.W. XII, p. 278, 279

Meer citaten van Helena Petrovna Blavatsky