Boeken over bijna-doodervaringen (BDE)

BDE ervaringen en verhalen


Eindeloos bewustzijn
Eindeloos bewustzijn
Lommel, P. van

Dit boek behoeft nauwelijks een introductie. Pim van Lommel is de Nederlandse cardioloog die het onderwerp Bijna Dood Ervaringen weer op de kaart gezet heeft - en dit boek heeft daar alles mee te maken.

Jarenlang heeft Pim van Lommel verhalen opgetekend van mensen die hersendood geweest zijn. De verhalen hebben duidelijke overeenkomsten en zijn niet makkelijk met de gangbare wetenschap te verklaren.

Bijna dood
Bijna dood
Anja Opdebeeck

Gebaseerd op een proefschrift over BDEs is dit boek vooral geschikt voor mensen die zelf een Bijna Dood Ervaring gehad hebben, of iemand kennen die daarmee te maken heeft gehad.

De indruk is ontstaan dat BDE's transformerend werken, maar transformatie is altijd moeilijk. Dit boek helpt bij het verwerken van een Bijna Doodervaring door praktische tips en herkenbare verslagen van ervaringen.

Het licht gezien
Het licht gezien
Kenneth Ring & E. Elseasser Valarino

Dit boek is een Engelstalige klassieker op dit gebied, in 1999 vertaald in het Nederlands. Doordat dit boek bijzondere aandacht geeft aan ervaringen van blinden en kinderen - wat consequenties heeft voor de geloofwaardigheid en betekenis van hun ervaringen - bijzonder de moeite van het lezen waard.

Bijna-doodervaringen
Bijna-doodervaringen: Symposium bundel

Een Bijna Dood Ervaring is een heel ingrijpende gebeurtenis en mensen die het meemaken kunnen in hun omgeving lang niet altijd hun verhaal kwijt. Ook RIAGGS reageren er niet altijd even goed op, is de ervaring van Stichting Merkawah, die zich inzet om mensen die een BDE hebben ervaren te helpen. Merkawah stimuleert ook wetenschappelijk onderzoek naar BDE's. Dit boek is een verslag van een symposium over BDE's van 1 juni 1996 met belangrijke sprekers die de Bijna Dood Ervaring uit verschillende oogpunten laten zien. Wat is een BDE? Wat kunnen BDE's ons leren in verband met stervensbegeleiding? Hoe verwerk je zo'n ervaring? Hoe kunnen we het plaatsen in onze cultuur? De antwoorden worden gegeven op een niet-sensationele en evenwichtige manier. BDE's komen meer voor dan we denken, en het is belangrijk er objectieve informatie over te hebben om te weten waar je aan toe bent. Dit boek helpt daarbij.

(Biblion recensie, Drs. K.M. Hamaker-Zondag.)

In het licht van de dood
In het licht van de dood
Sabom, M.

Dit boek is geschreven door een Christelijk Cardioloog die aan de hand van concrete voorbeelden de moeilijkheden van Christenen met BDE's onder ogen ziet. 

Hoewel Bijna Dood Ervaringen vaak door Christenen gebruikt worden om hun eigen geloof te bevestigen, zijn ze ook een aanval op de meer traditionele interpretatie van het Christendom. Tenslotte zijn spirituele ervaringen in veel Christelijke congregaties nog taboe.

De tunnel en het licht
De tunnel en het licht
Raymond A. Moody

Helder geschreven overzicht van het onderzoek naar Bijna Doodervaringen met veel voorbeelden.

Gered door engelen
Gered door engelen
Glennyce S. Eckersley

Dit boek zoomt in op wat misschien wel het meest fascinerende aspect is van BDE's: de ontmoetingen met geestelijke wezens, ook wel Engelen genoemd. 

Helder geschreven en duidelijk uitgelegd welke rol spirituele ontmoetingen hebben in een Bijna Dood Ervaring.