Juf met Staarten, op een zwarte school

Eefje Pleij

Recensie, Katinka Hesselink 2006

Dit boek van Eefje Pleij was de hit van 2004, in onderwijsland. Ik kreeg mijn exemplaar toen ik les ging geven op een zwarte middelbare school, waar ik het overigens niet gered heb.

Eefje Pleij redde het wel, al was het met vallen en opstaan. Haar eerste school na de pabo was gelijk een zwarte basisschool ergens in Amsterdam. Heel informeel en spontaan vertelt ze over alle problemen die ze bij het lesgeven tegen is gekomen en allerlei leuke incidenten daarbij. Lesgeven is tenslotte (als je het kunt) niet alleen moeilijk, maar ook leuk.

Ordeproblemen, vervelende vaders, zeurende moeders en liegende kinderen - het komt allemaal langs. Dat zijn dan nog de gewone problemen die je op elke school kunt verwachten: zieke leerlingen, huiselijke problemen die de school in komen, orde, goed uitleggen en lesgeven etc. Gooi daar doorheen de cultuurverschillen, de economische problemen en wat persoonlijke zaken en je hebt een boeiend verhaal. Verluchtigd met positieve zaken als berouwvolle kinderen en de goede afloop: Eefje lost alles uiteindelijk op.

Meer boeken over docenten en leraren