Leraar in een kleurrijke school

Keuzen en overwegingen van docenten rond het lesgeven in een multiculturele school

Perry den Brok, maaike Hajer, Jaap Patist en Lejo Swachten

Recentie - Katinka Hesselink 2006

Dit boek is geschreven uit een poging om te leren van het sluiten van twee Utrechtse middelbare scholen. Aangezien ik zelf op een multiculturele middelbare school heb lesgegeven, hoewel met weinig succes, kan ik dit boek misschien beoordelen.

Het is duidelijk dat het multiculturele vraagstuk nog lang niet is opgelost. Zolang er spanning bestaat tussen de verschillende bevolkingsgroepen zal het lesgeven op een 'zwarte school' een extra uitdaging blijven. Dit lijkt mij evident. De spanningen uit de maatschappij komen met de leerlingen en leraren de school binnen.

Op grond van verhalen van leerlingen en leraren van de twee gesloten scholen komen de schrijvers van dit boek tot een aantal tips en inzichten die het delen zeker waard zijn. Het is duidelijk een werkboek, bedoeld om doorgewerkt te worden door mensen in het veld.

Niet alleen de tips en trucs, maar ook verhalen, gevoelens, twijfels en vragen van alle betrokkenen zijn hier vastgelegd. Het boek is daarmee ook een cultuurstudie geworden. Aangezien Lejo Swachten cultureel antropoloog is, mag dit niet verbazen.

Onderwerpen waar dit boek op in gaat zijn o.a.:

Al met al geeft dit boek geen pasklare antwoorden op de problemen van 'zwarte scholen'. Dat kan ook niet verwacht worden. Wel geeft het stof tot nadenken en waarschuwingen voor valkuilen.

Meer boeken over docenten en leraren