Dreamer of Dune

Recensie van 'The biography of Frank Herbert'

Katinka Hesselink 2006

De science-fiction serie 'Dune' is al lang een van mijn favorieten. Daarnaast blijkt uit deze boeken een filosofie en ecologisch bewustzijn die nieuwsgierig maken naar de mens er achter. 

Brian Herbert schreef met deze biografie een zeer persoonlijk verslag van het leven van zijn vader Frank Herbert, auteur van de Dune saga. Frank Herbert blijkt niet de meest gevoelige vader te zijn geweest: de onrust die kinderen met zich mee brengen blijkt hij niet goed met het schrijvers bestaan te kunnen hebben combineren. Aan de andere kant leren we hem kennen als toegewijd echtgenoot die zijn aan kanker stervende vrouw liefdevol verpleegde en verzorgde. Brian Herbert leert zijn vader als hij eenmaal volwassen is toch nog goed kennen als een liefdevol en boeiend mens. 

Over het schrijven

Het is boeiend te lezen hoeveel werk en minder succesvolle boeken er aan de hit serie vooraf zijn gegaan. Verhalen zijn te lang voor tijdschriften en te kort voor boeken. Plots zijn niet aansprekend genoeg. Omdat Brian zelf succesvol auteur is, die veel van zijn vader geleerd heeft, staat deze biografie vol met tips voor auteurs. Hoe zorg je dat je de spanning er in houdt. Hoe zorg je voor diepgang.Welk type inkomsten kan een auteur op welk stadium van zijn carrière verwachten. 

Frank Herbert schreef, als hij eenmaal op gang kwam, tijdens alle uren dat hij wakker was. Maanden achter elkaar, aan een stuk door. Zijn vrouw zorgde ondertussen voor de financiën, het eten en rust in huis. Als een boek dan af was, had hij weken nodig om uit te rusten, voordat het onderzoek voor het volgende boek begon. Voor Dune bijvoorbeeld heeft Herbert uitgebreid onderzoek naar ecologie, taalkunde en menselijke cultuur gedaan. 

Ecologie

Uit Dune blijkt een ecologisch bewustzijn, dat zeer 'in' was in de jaren 60. Herbert liet het niet bij theorie, maar probeerde ook in de praktijk ecologisch te leven. Dit was een voortzetting van een jeugd waarin hij leerde jagen en met vissen voedsel voor de familie bij elkaar haalde. In zijn jeugd had hij ook de eerste contacten met indianen. Een van hen bleef zijn leven lang zijn beste vriend. Herbert zeilde veel en had op zijn 14de een eigen boot, die hij verhuurde. 

Technisch

Elke science fiction roman heeft als een van de vaste elementen creatieve gevolgen van technologische ontwikkelingen. Dit geldt ook voor Dune. Hierin zijn bijvoorbeeld de consequenties uitgewerkt van reizen zonder dat er tijd verspild wordt. Dit is zo langzamerhand een herkenbaar thema door bijvoorbeeld Star trek, maar was in die tijd nog nieuw. De vader van Frank Herbert was technisch behoorlijk onderlegd en ook Herbert zelf kon na advies van verschillende auto-monteurs zijn auto repareren. 

Alternatief wereldbeeld

In Dune komen helderziendheid, genetisch geheugen en tarot (de Dune Tarot) voor. Herbert laat hiermee iets zien van zijn eigen wereldbeeld en ervaringen. Zijn vrouw was bijvoorbeeld erg goed in het terug vinden van spullen die andere mensen kwijt geraakt waren - op de meest vreemde plaatsen. Brian Herbert laat in zijn nawoord blijken te geloven in een zodanige band tussen echtgenoten dat als de een overlijdt, de ander dat voelt en gelijk zelf grotere kans loopt te overlijden. Dat laatste is 'gewone' medische kennis. De vraag of hierbij een occulte band tussen echtgenoten komt kijken beweegt zich op het esoterische vlak. 

Al met al

Deze biografie van Frank Herbert is een heel boeiend en persoonlijk verslag van de hand van een getallenteerd schrijver. Ik heb moeite gehad het boek neer te leggen.