Ceramics / Keramiek / Boetseren

Kleien mag je niet zeggen natuurlijk...

Katinka Hesselink

Eind 2011 ben ik begonnen met werken met klei bij Odette Frijters in Leiden. Odette werkt niet alleen met klei, ze werkt ook met glazuur en met de verschillende manieren om de klei te kleuren (verf mag ik niet zeggen, vindt ze). Het resultaat mag er zijn, ook voor een beginner als ik - al zeg ik het zelf. Ik merk dat ik heel blij wordt van het werken met klei. En zonder kleur en glazuur is het niet af, vind ik. De meeste keramiekcursussen in Leiden komen niet aan verven en glazuren toe. Odette weet daar een heleboel van. 

Dit was mijn eerste schaaltje: gemaakt en gedecoreerd in een workshop op een zondagochtend. De kleur is cobaltblauw (oxide). Het glazuur gewone blank glazuur. Ik heb hier gewerkt met fijne witte klei. Het smaakte naar meer. 

Ceramics: 1st bowl

Omdat ik er zo blij van werd, en het resultaat gelijk leuk was, besloot ik bij Odette op cursus te gaan. Mijn tweede schaal maakte ik ook nog uit een mal. Twee keer zo groot, al zie je dat natuurlijk niet op de foto. De kleur weer cobaltblauw.Ik heb ook hier gewerkt met fijne witte klei. Ik weet niet meer welk glazuur er op zit:

Ceramics: 2nd bowl

Toen ik de smaak eenmaal te pakken had besloot ik dat ik potten wilde maken voor mijn planten: goede grote potten zijn nogal duur. Op weg daar naartoe heb ik het volgende schaaltje voor mijn moeder gemaakt:

Ceramics: 3rd bowl

Blauw is meer mijn kleur dan die van mijn moeder. Ik heb hier weer gewerkt met fijne witte klei. Hier zit mangaan oxide op: het bruin. Het rood is 'tulpenrood'. Het glazuur is in de basis blank glazuur, maar omdat het resultaat me niet beviel heb er vervolgens op aanraden van Odette 'krijtglazuur' op gedaan. Dit is een uitvinding van Odette zelf: in combinatie met het Mangaan zijn er wat bobbeltjes ontstaan die het nog leuker maken. De witte glans komt van de krijt. De combinatie van bruin, rood en de witte glans er overheen geeft het geheel diepte. 

Hier een foto waarin de vorm nog wat beter uit komt:

Ceramics: 3rd bowl in shadow

Hoewel ik heel blij was met bovenstaande schaaltje, wilde ik kwa kleur meer contrast. Vandaar dat ik mijn plan om plantenpotten te maken in eerste instantie uitgevoerd heb met twee kleuren klei: fijne rode en witte klei. Zoals je kunt zien complementeert deze kleurstelling het groen van de planten. De eerste is geglazuurd, wat de rode klei bruin gemaakt heeft.

twee kleuren klei pot zelfgemaakt

Bij de tweede pot die ik in twee kleuren klei maakte ben ik uitgegaan van een meer vierkant ontwerp. Jammer genoeg ontstonden er barsten in de klei die het risicovol maakten om hem, voor de glazuurstook, nog een keer te bakken. Gelukkig zie je er niets van. Ook hier kleurt de pot goed bij de plant.

rode en witte klei

De volgende pot heb ik eerder gemaakt dan de vorige twee, maar omdat ik het basale ontwerp ook voor de daarop volgende gebruikt heb, zet ik ze bij elkaar. De eerste is eerst getekend, vervolgens gekleurd en daarna gebakken en geglazuurd. Het resultaat is boeiend, maar niet erg netjes.

green pot

Ook bij de volgende pot ben ik uitgegaan van het silhouet van winterse bomen. De techniek die ik hier gebruikt heb is de scrafito techniek. Dat wil zeggen dat eerst de groene kleur is aangebracht (met wat bruin er doorheen) om vervolgens het patroon er in te tekenen. Het resultaat is een groter contrast en een duidelijker tekening. Waar de lijnen donker zijn in plaats van licht komt dat doordat de verf gesmolten is in de oven. Hoewel ik tot nu toe vooral oxides heb gebruikt voor de kleur, is hieronder vooral engobe gebruikt.

green pot

Toen deze pot klaar was, was ik er aan toe om te proberen Boeddha beelden te boetseren.