Boeddha Boetseren - mijn eerste Boeddhahoofd

Kleien mag je niet zeggen natuurlijk...

Katinka Hesselink

Eind 2011 ben ik begonnen met werken met klei en keramiek bij Odette Frijters in Leiden. Zomer 2012 wilde ik deze vaardigheden toepassen op het maken van Boeddha beelden. Daarvoor kon ik niet meer bij Odette terecht en wel bij Lies Gronheid (06-17015269) die o.a. les geeft bij het Maitreya Instituut in Amsterdam. 

Dit blijkt nogal een onderneming. Bij vrij boetseren kun je het toeval een handje laten helpen. Dat heb ik bij mijn eerste potten ook zeker gedaan. Een Boeddha tekenen en vervolgens in klei boetseren vraagt veel meer precisie. 

eerste schets

Deze tekening is voor verder gebruik met groot contrast gescand en ziet er dus rommeliger uit dan hij in het echt is. Waar het om gaat is dat je eerst een grid tekent en dan in die grid je Boeddha hoofd tekent met uitstulpingen van boven (de Ushnisha), lange oorlellen en brede ogen.

Volgens de traditie had Boeddha een heel bijzonder lichaam met 32 belangrijke kenmerken en dan ook nog 80 bijkomende kenmerken. Een aantal van die kenmerken vind je op het hoofd. Het meest opvallend zijn de Ushnisha, de lange oorlellen en de ogen.

Verder wordt gezegd dat de Boeddha een gladde huid heeft, maar dat is me in dit geval niet gelukt. Zie verderop.
Steun lijntjes Tijdens het boetseren span je draden om die zelfde lijnen er weer in te krijgen.

Ik vond het af en toe gekmakend moeilijk om zo geconcentreerd bezig te zijn.
bezig Hier zie je me bezig om de oren er op te passen en te kijken hoe ik verder moest om ze te krijgen zoals ik ze getekend had.
van achteren uitgehold
Zoals altijd als je iets in klei maakt, wordt het uitgehold om te voorkomen dat de klei in de oven ontploft. Op deze foto is het niet goed te zien, maar er bleken allerlei holtes is de gebruikte papierklei te zitten.

Ik ben gewone (fijne) klei gewend en deze papierklei was heel lastig om mee te werken.
Na de bisquit stook
Dit is mijn Boeddha hoofd na de eerste (bisquit) stook. Hij bleek een beetje gebarsten (zie het voorhoofd). Ik heb hem nog wat bijgeschuurd.

Het bijschuren blijkt lastig op het gezigd waar je tenslotte de ogen en andere details niet wilt verpesten.
boeddha hoofd eind
Dit is het resultaat. De rode kleur is een ongeluk in de oven: je kunt het nooit helemaal controleren.

Door de glazuur zijn de lijnen wat zachter geworden en minder precies, maar ik vind dat door de kleuren en de onregelmatigheid van het glazuur het geheel meer leeft.

Dit glazuur was niet helemaal zoals bedoeld - er is iets vreemds bebeurd in de oven.