Krishnamurti biografie

Ooit reisden jaarlijks vele honderden mensen naar de "Besthmenerberg" te Ommen om te luisteren naar de preken van een Indiase wijsgeer. Zijn naam was Krisjnamoerti, In Ommen beter bekend als Krishnamurti. Hij was reeds op 15 jarige leeftijd aangesteld als het hoofd van een beweging die werd aangeduid als de "Orde van de Ster in het Oosten".Deze orde was opgericht in het jaar 1911 te Benares door de leiders van de Theosofische Vereniging, omdat zij in Krishnamurti een wereldleraar zagen. C.W. Leadbeater had hem op het strand zien spelen en zag dat hij een helder aura had. Leadbeater en de presidente van de Theosofische Vereniging, de Engelse feministe, mevrouw Annie Besant voedden Krishnamurti op en redden hem van het lot van veel van zijn broertjes: dood door honger, ondervoeding en gebrek aan verzorging. Na de dood van hun moeder was de toestand in huize Jiddu (de familienaam) namelijk nogal achteruit gegaan. 

Jiddoe Krisjnamoerti werd geboren in het jaar 1897 in de Indiase plaats Madanapalle als achtste kind van een orthodoxe hindoestaanse familie. De vader van het gezin liet, naar Brahmaans gebruik, kort na de geboorte van Krishnamurtivia een astroloog een horoscoop opmaken. Hieruit kwam naar voren, dat zijn zoon een bijzondere persoonlijkheid zou worden. Die voorspelling kwam inderdaad uit. Na zijn aanstelling als hoofd van "De orde van de ster in het Oosten", trekt Krishnamurti de wereld in om zijn opvatting over mens en geloof te verkondigen.

Vanaf 1921 komt hij voor het eerst ook in Ommen op het landgoed Eerde. Hij preekt hier later in zogenaamde Sterkampen die gehouden werden op wat nu het gebied op en rond camping de Besthmenerberg is. Van heinde en ver kwamen de mensen naar zijn preken luisteren. Vaak werden er 's avonds kampvuren ontstoken waarbij Krishnamurti zijn toespraken hield in het voor hem gebouwde openluchttheater.

Dat juist deze Sterkampen in Ommen werden gehouden had alles te maken met het feit, dat baron Philip van Pallandt uit Eerde zijn landgoed inclusief het kasteel hiervoor beschikbaar stelde. Hij had tevoren reeds Krishnamurti in Londen leren kennen en was tevens lid geworden van de eerder genoemde orde. Krishnamurti wilde echter geen privť-bezit. Daarom werd het landgoed plus kasteel ondergebracht in de Eerde Stichting waar Krishnamurti het hoofd van werd.

In het kasteel werd vanaf 1925 het internationale hoofdkantoor gevestigd van de Orde van de Ster in het Oosten . Ommen kreeg hierdoor internationale bekendheid. In spoorboekjes van toen kan men lezen hoe de treinen reden van bv. Bazel naar Ommen en visa versa. Ook andere buitenlandse steden zoals Wenen en Berlijn werden genoemd met bestemming Ommen. Er werd zelfs een aparte halteplaats gemaakt voor de ingang van het Sterkamp waar de treinen konden stoppen.

Krishnamurti's opvatting of, zo u wilt, zijn leer, komt kort gezegd neer op de filosofie, dat de mens zich moet bevrijden van alle ketenen waarin hij of zij gevangen zit. De mens moet van zichzelf uit bepalen hoe hij of zij zijn of haar leven wil inrichten. Men moet zich daarom niet laten inpakken of knevelen door godsdiensten of spirituele organisaties van welke aard dan ook. Deze boodschap, of zijn charisma, maakte blijkbaar in veel mensen wat los, gezien de grote toeloop van velen uit binnen-en buitenland.

Door de enorme belangstelling, ontkomt ook Krishnamurti er uiteindelijk niet aan, dat door zijn toespraken in de Sterkampen een soort beweging tot stand kwam met volgelingen. En dat was nu juist wat hij absoluut niet wilde. Want dat betekent, dat zijn beweging een soort van geloofsovertuiging of instituut zou gaan worden. Maar ook het feit, dat hij als het ware was opgenomen in het theosofisch denken zinde hem in het geheel niet. Zijn opvatting was immers om tot geen enkele religie, sekte of welke spirituele organisatie te behoren. Hij heeft daarover onder meer het volgende gezegd:

"Omdat ik vrij, onbeperkt, ongedeeld en van geen enkel ding afhankelijk ben, verzoek ik degenen die mij graag willen begrijpen geen volgeling van mij te worden en geen kooi rondom mij op te trekken."

Na jarenlang toespraken te hebben gehouden in de Sterkampen neemt Krishnamurti in augustus van 1929 vrij plotseling het besluit om de "Orde van de Ster" op te heffen. Dat doet hij met de beroemd geworden uitspraak: Waarheid, zeg ik u, is een land zonder paden,dat langs geen enkele weg, door geen enkele godsdienst, geen enkele sekte, valt te bereiken.

Vanaf die dag trad Krishnamurti onafhankelijk op, los van de Theosofische Vereniging. Het landgoed Eerde inclusief kasteel schenkt hij terug aan baron van Pallandt. De Sterkampen blijven nog wel bestaan, maar worden openbaar. Pas in 1939 worden door de dreigende oorlogsdreiging de kampen opgeheven. Het concentratiekamp te Ommen verdreef tot voor kort de herinnnering aan de sterkampen.

Tijdens de tweede wereldoorlog trekt Krishnamurti zich terug in Ojai in de staat CaliforniŽ. Vanaf 1944 spreekt hij in India, Saanen Zwitserland, Ojai California en plaatsen als London en Amsterdam. 

De boeken van Krishnamurti zijn ofwel verzamelde toespraken, of dagboeken. Hij richtte verschillende scholen op in o.a. India, Engeland en de Verenigde Staten. Op deze scholen werd en wordt volgens zijn visie op opvoeding en onderwijs les gegeven. Ook vele wetenschappers en politici waren in zijn ideeŽn geÔnteresseerd en zochten het gesprek met hem. Tot ver in de jaren tachtig van de twintigste eeuw ging Krishnamurti door met zijn toespraken overal in de wereld. Zelfs op negentig jarige leeftijd was hij hier nog mee bezig.

Maar dan komt ook voor Krishnamurti het einde. Na zijn laatste toespraak in Madras overlijdt hij op 17 februari 1986 in Ojai (California). Er zijn diverse boeken over hem geschreven. Ook video's en films over zijn toespraken en dialogen met mensen als David Bohm, zijn voor geÔnteresseerden beschikbaar. 

Meer over Jiddu Krishnamurti