Interessante Feitjes over de Islam

Katinka Hesselink 2004

( bron van deze feitjes )

De vrouw van Mohammed

Mohammed trouwde op zijn 25ste met de rijke weduwe Khadija (toen 40). Zij was volgens de overlevering een goede zakenvrouw. Mohammed bleef tijdens haar leven monogaam. Het contrast tussen haar leven en dat van veel huisgebonden moslim-vrouwen nu is groot en zou moslimvrouwen kunnen inspireren hun zelfstandigheid niet op te geven.

Eerlijkheid

Mohammed was bekend om zijn eerlijkheid.

Werk in de huishouding

Toen de eerste moskee werd gebouwd, in Medina, hielp Mohammed zelf mee met de bouw. Ook toen hij populair werd, verstelde hij zelf zijn schoenen, molk de koeien en hielp met het schoonhouden van het huis. Hij voelde zich dus nooit te goed voor fysieke arbeid, in welke vorm dan ook.

Nederigheid

Toen Mohammed een zieke slaaf aan het helpen was, vroeg deze: heeft mijn meester u gezonden? Ja, zei Mohammed, de meester van alle meesters heeft mij gezonden.

Honden

Honden zijn voor Arabieren onreine beesten. Toch wordt de volgende anecdote over Mohammed verteld:

Een volgeling van Mohammed kwam een zieke hond tegen. Omdat er geen schoon water was, maar wel een half opgedroogde plas water, scheurde deze een stuk stof van zijn kleren, doopte dat in het water en maakte de mond van de hond schoon.

Een andere arabier zag dat en klaagde bij Mohammed over het onreine gedrag van deze volgeling, hij vond dat deze niet meer bij Mohammed terug mocht komen. Mohammed vroeg wat hij dan met die hond aan het doen was en concludeerde: hij is een betere Moslim dan jij: hij is aardig tegen beesten.

bron: van horen zeggen

Heiligheid van de Quran (of Koran)

Een van de aspecten die een religie definieert is het antwoord op de vraag: wat is heilig? In de Islam is de Koran heilig. De Koran is niet zo maar een boek, maar het geopenbaarde woord van God (of Allah). Dit betekent dat veel Moslims de Koran met ontzag zullen behandelen. De Koran wordt bijvoorbeeld, zo vertelde een leeringe van mij, niet zomaar in een plastic zakje mee genomen.