Boeken over Rumi

Katinka Hesselink

Meer spirituele boekentipsIslam en Soefisme boeken

Jalaluddin Rumi, Beste Nederlandstalige Roemi boeken

Gedichten, Rumi & D. al-din Rumi

De Perzische dichter Rumi (1207-1273) is een van de belangrijkste vertolkers van mystiek getinte poėzie. Zijn leerdicht de Mathnavi behoort tot de mystieke wereldliteratuur. Rumi's gedichten zijn, zeker in deze vertalingen, opmerkelijk actueel en overbruggen met gemak de zeven eeuwen die ons van hem scheiden.
Rumi is de initiator van de soefi-orde der Mevlevi die ook in Nederland bekend staat als de 'orde van de dansende derwisjen'. De levensweg die door deze mystieke traditie wordt aangereikt, kenmerkt zich door een groot respect voor de waarde van elk afzonderlijk individu, elke cultuur, volk en religie.
Deze uitgave bevat een selectie van Rumi's mooiste gedichten en is ten opzichte van de eerste druk met een aantal gedichten uitgebreid.

Juwelen, D. Roemi

Bloemlezing uit het beroemde werk van Djelal-oed-din Rumi: Masnavi . Nieuwe vertalingen van de hoofdstukken drie tm ze van de Masnavi. In de gedichten van Roemi wordt de eenwording met de ziel van God (Allah) en eeuwig actuele wijsheid vertolkd.

Dit is een verzameling van de vele verassende, even tijdloze als actuele uitspraken van Djelal-oed-din Roemi, de beroemde Perzische mysticus en dichter die zevenhonderdvijftig jaar geleden leefde, schreef en onderricht gaf. De Masnavī, het spirituele meesterwerk van Roemi is opnieuw vertaald door Sipko A. den Boer en Aleid C. Swierenga. Eerder verscheen met veel succes een eerste bloemlezing onder de titel Daglicht. Roemi wordt allerwegen herontdekt als een groot spiritueel leraar.

Met goede recensies van bol.com gebruikers.

Daglicht, Roemi

Djelal-oed-din Roemi, de beroemde Perzische mysticus en dichter, werd in 1207 in het huidige Afghanistan geboren. Toen hij in de vijftig was, dicteerde hij aan een vriend gedurende enkele jaren met onderbrekingen de tekst van wat zijn grote spirituele meesterwerk zou worden, de Masnavī. De inhoud beslaat het hele scala van het aardse leven, maar ook de meest verheven niveau's van de metafysica en het kosmisch bewustzijn, beschreven in een beeldrijke, poėtische taal. Roemi wordt allerwegen herontdekt als groot spiritueel leraar.

Liefdesgedichten, Rumi

Dit jaar is het 800 jaar geleden dat de grote Perzische soefidichter en mysticus Rumi werd geboren. In Turkije wordt hij als een nationale held vereerd en in Amerika geldt hij als de meest gelezen dichter. Ter gelegenheid van dit herdenkingsjaar brengen we een gebonden herdruk van zijn Liefdesgedichten, de editie die Deepak Chopra verzorgde. In deze (zwart-wit) geļllustreerde uitgave gaat het over zielenroerselen, de pijn en extase van de liefde van deze 'meester-alchemist van de liefde'.

De leeuw die ging jagen... en andere dierenverhalen, Rumi

Dierenverhalen en fabels uit de Masnavi, Rumi's hoofdwerk. Deze fabels werden ook wel 'de kleine Koran' genoemd. 

Rumi voor kinderen...

De Masnavi, J. Rumi

Rumi begon rond 1258 aan deze omvangrijke zesdelige Masnavi, hij wist het werk niet volledig af te maken, omdat hij in 1273 overleed. De meer dan 25.000 verzen verhalen van de werkelijkheid die strijdt met de waarheid, en van Rumi's zoektocht naar de Ene.
Deze vertaling van boek I is gebaseerd op de Engelse editie van Nicholson en op Turkse versies, zowel de oorspronkelijke, in bewaring bij het Mevlana Museum in het Turkse Konya.

(niet meer verkrijgbaar)