De beste boeken over yoga

Yoga boeken top 10

Katinka Hesselink

Meer spirituele boekentips, zie ook boeken over meditatie, Yoga DVDs en Hindoeisme en India boeken

Indiase spiritualiteit: yoga boeken

Indiase spiritualiteit uit zich in oude en moderne teksten, in levende en alweer overleden goeroe's en in praktische spiritualiteit. Onderstaande boeken hebben hier iets van proberen te vangen.

Yoga als levenskunst, B.K.S. Iyengar & Evans, J.J.

Goede inleiding en naslagwerk voor wie serieus met (hatha) yoga bezig wil. De filosofie van Patanjali wordt kort samen gevat. Vervolgens geeft het boek een beschrijving, met foto's, van 200 asana's (yoga-houdingen). Om het geheel compleet te maken wordt uitleg gegeven over de energie-kanalen in het lichaam (nadi's) die de yoga-beoefenaar zal ervaren en pranayama: ademhaling.

Iyengar was in zijn tijd een vooraanstaand yoga leraar. Verrassend is het dus niet dat zijn boek nu nog goede recensies van bol.com gebruikers krijgt .

De yoga-gids, Cheryl Brown

Het boek begint met uitleg, achtergrond van yoga en adviezen voor beginners en gevorderden. Daarna volgen zeer veel verschillende oefeningen met uitgebreide beschrijving en duidelijke foto's. De oefeningen zijn in groepen verdeeld zoals voorbereidend, zittend, buikoefeningen. Vervolgens komen ontspanning, ademhaling, reinigende oefeningen, visualisatie- en meditatievormen aan bod. 

Tot slot is er een beschrijving van verschillende yogatradities. Achterin zijn een verklarende woordenlijst en register opgenomen. 

De schrijfster is yogadocente en heeft intensieve studies gedaan. Het boek is bedoeld voor de serieuze beoefenaar en geeft gedegen informatie. Het behandelt de authentieke oosterse yoga en gaat veel dieper dan boeken die zich vooral op ontspanning en soepelheid richten. Gedrukt in een zeer kleine, schreefloze letter.

Sport en yoga, Selvarajan Yesudian & Elisabeth Haich

Een oude klassieker. 

Dit is het meest verkochte boek over Hatha- Yoga in ons land. Het is in 16 talen uitgegeven en er zijn reeds 1,5 miljoen exemplaren van verkocht. En niet ten onrechte. Het is duidelijk en overzichtelijk. Het geeft de belangrijkste Hatha yoga-oefeningen en beschrijft daarbij precies waar deze oefeningen goed voor zijn, met andere woorden op welke organen zij stimulerend of rustgevend werken.

"Yoga is een methode om volledige beheersing van ziel en lichaam te bereiken, Yoga kan door alle mensen, ongeacht geslacht, leeftijd en godsdienst beoefend worden. "Sport en Yoga" (Hatha-Yoga) wijst de weg, hoe gezondheid en gemoedsrust te verkrijgen. 1e door ademhalingsoefeningen en 2e door lichaamshoudingen (asana's). Dit boek bewijst, dat de oeroude wetenschap van Hatha-Yoga en haar praktische toepassing evenzeer in deze tijd passen als iedere andere vorm van lichamelijke vorming. Yesudian houdt bewust rekening met de behoeften van de Westerse mens, als hij in het middelpunt van zijn leer de lichaamscultuur en hierbij in de eerste plaats de ademtechniek stelt. De logische wijze, waarop de lezer in de materie ingevoerd wordt en de duidelijke opbouw van de leer verraden een grote kennis van de Europese verhoudingen"
Yoga - de gids voor beginners, H. Kent & C. Hayler

Dit boek is een praktische leidraad en geeft een oriŽntatie op de beginselen en heilzame werking van yoga. De basisbeginselen omvatten de acht stappen van de klassieke yoga, het belang van een ethische levenshouding en de interactie tussen lichaam en geest. In 33 oefeningen leer je de belangrijkste houdingen: van de volledige strekking, via klassieke houdingen als de neerkijkende hond, boot en kameel tot de savasana. Dankzij stapsgewijze foto's zijn de oefeningen gemakkelijk te volgen.

(niet meer in druk)

De yoga sutra's van Patanjali, I.K. Taimni

De Yoga Sutra's van Patanjali is de basistekst van de yoga traditie. Voor wie de yoga-filosofie wil begrijpen is dit een essentieel boek.

Vertaling en commentaar van theosoof en sanskritist I.K. Taimni. Hij gaat diep in op alle nuances van de yoga filosofie, in context van de Indiase filosofie in het algemeen. Ook legt hij verbanden met zijn vak van het dagelijks leven: de natuurkunde.

Meer boeken van I.K. Taimni

De zeven spirituele wetten van yoga, Deepak Chopra & D. Simon

Dit yogatrainingsprogramma is gebaseerd op ervaringen van de ontwikkelaars ervan en die van de deelnemers aan de (yoga)cursussen in het Chopra Centre for Well Being in Californie. Het bestaat uit het naleven van principes van de wijsheidstradities van Veda en uit het beoefenen van yogahoudingen en technieken om de vitaliteit uit te breiden. 

Het boek bestaat uit drie delen: de filosofie van yoga, meditatie en ademhaling, en yogabeoefening. In het eerste deel wordt een overzicht gegeven van de theoretische kaders die door Shankara en Patanjali zijn geintroduceerd. Chopras 'De zeven spirituele wetten van succes' worden toegepast op de principes van het beoefenen van yoga. De lezer vindt aanwijzingen om deze wetten zo goed mogelijk te kunnen naleven. 

Deel twee behandelt de technieken van meditatie en het reguleren van de levenskracht. In het derde deel worden de klassieke yogahoudingen besproken. 

Tot slot wordt in de conclusie het klassiek Indiase epos Bhagavad Gita in een notendop besproken. De technische beschrijvingen worden ondersteund met duidelijke zwartwitfotos. Zeer complete en heldere uiteenzetting van de yogafilosofie met bruikbare instructie voor de yogapraktijk. Bevat literatuuropgave en register.

Yoga-anatomie, Leslie Kaminoff

Een gids waarin de anatomie van klassieke yogahoudingen duidelijk wordt weergegeven door middel van gedetailleerde tekeningen. Op deze tekeningen van het skelet zijn alle spieren die gebruikt worden in de diverse staande, zit- en liggende yoga houdingen rood ingekleurd; kapsels en andere structuren zijn, waar aan de orde, blauw ingekleurd. 

Slechts een van de negen hoofdstukken in deze gids wordt besteed aan de ademhaling; bij de bespreking van elke asana wordt tevens kort aandacht aan de ademhaling besteed. De hoofdauteur is een Amerikaanse leraar anatomie en ademtherapeut. Dit komt naar voren in zijn eenzijdige fysieke benadering van yoga: yoga onderscheidt zich van gymnastiek of fitness door bewust de adem, houding en beweging te integreren. Bevat een register van yogahoudingen en een lijst met Latijnse namen voor spieren en gewrichten. Vooral interessant voor sportschool- en yogaleraren.

Yoga & chakra's, Klaas-Jan van Velzen

Wat je aandacht geeft groeit! In Yoga & chakra wordt dit fundamentele gegeven uitgewerkt en vertaald naar de concrete yogapraktijk. Eerst wordt systematisch beschreven welke aspecten in de uitvoering van een yogahouding van wezenlijk belang zijn. Vervolgens wordt de relatie tussen de yogahoudingen en de levensenergie geanalyseerd. Stap voor stap wordt duidelijk gemaakt hoe de verschillende chakra-energieŽn met behulp van de yogahoudingen kunnen worden geactiveerd. Uiteindelijk wordt de innerlijke houding van waaruit de yogahoudingen echt betekenis krijgen, voelbaar.

De kracht van dit boek is dat de spirituele kern van yoga op praktische wijze toegankelijk wordt gemaakt. De lezer wordt ingevoerd in belangrijke thema's van de yogabeoefening, onder andere: de samenhang tussen aandacht en energie, de adem, psychosomatiek, het harmoniseren van het eigen energieveld, chakra-psychologie, verstilling en eenheidsbeleving. Door middel van vele prachtige oefeningen worden de thema's direct vertaald in een levende ervaring. Door inzicht in deze achtergronden zal de eigen yogabeleving zich op natuurlijke wijze verdiepen. Het boek is een aanrader voor iedere geÔnteresseerde in yoga of chakra's en zal menig yogaleraar inspireren.

Yoga voor Dummies, Georg Feuerstein & Larry Payne

Dit inleidend hatha yoga-boek kan door beginnende yogaleerlingen gebruikt worden als naslagwerk. Het geeft antwoord op de belangrijkste vragen op het gebied van de yogaleer. Aan de hand van zwartwitfoto's en illustraties worden de houdingen en oefeningen op eenvoudige wijze uitgelegd. Door de duidelijke instructies kan iedereen zelf aan de slag hoewel de raad om vroeger of later op zoek te gaan naar een yogadocent zeker op zijn plaats is. 

De auteurs, Georg Feuerstein en Larry Payne, hebben hun jarenlange kennis en ervaring bijeengebracht om de mogelijkheden te laten zien die er zijn om de eenheid tussen lichaam en geest te ontwikkelen en te verbeteren. 

In de zes delen worden achtereenvolgens besproken: introductie en basisbenadering, voorwaarden voor yogabeoefening, warming up, yogahoudingen en ademhaling, oefenschemas en hulpmiddelen, geestelijke houding en meditatie, en tot slot praktische informatie en tips. 

Door het hele boek staan kleine afbeeldingen in de kantlijn. Deze pictogrammen verwijzen naar de aard van de informatie zoals: oefening, technische info of anekdote. De hoogst moderne vormgeving had rustiger mogen zijn.

Zien door yoga / druk 3, J. Dijkstra & Salvatore Cantore

In dit boek is het ca. 2000 jaar oude werk 'Yoga-Sutra' van de Indiase auteur Patanjali vertaald en van commentaar voorzien. De aforisme-achtige en vaak cryptische uitspraken ('sutra's') worden woord voor woord vertaald en op zorgvuldige wijze in samenhang geplaatst. 

Bij de commentariering is gebruik gemaakt van eerdere, oude commentaren, met name van Vyasa (5e of 6e eeuw) en Vacaspatimisra (9e eeuw). Daarbij geven de auteurs hun eigen commentaar c.q. toelichting. 

De 195 sutra's in het boek zijn in vier hoofdstukken ingedeeld: (a) over wat yoga is; (b) over wat men zou moeten doen om de beoogde verbinding, vereniging of staat van eenzijn te bereiken; (c) een vervolg op (b) met aandacht voor specifieke innerlijke vermogens zoals een yoga-beoefenaar zich zou kunnen verwerven; en (d) over de vrijheid of verlossing waar het bij yoga uiteindelijk om zou gaan. 

De teksten zijn volgens de auteurs op zich moeilijk te begrijpen, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat ze uit een andere cultuur en tijd komen en niet zijn bedoeld voor oppervlakkig lezen, maar voor meditatief tot zich nemen. 

Met literatuuropgave. Een standaardwerk. Eenvoudig uitgegeven.

2011, 2012, 2013