Krishna

Oude beelden uit de Indiase kunst

De god Krishna (ook wel Krsna, Krisna of Krshna) is een van de belangrijkste avatars van Vishnu en een van de populairste goden in het Hindoe´sme. In de Bhagavad Gita, en daarmee in de Mahabharata, speelt Krishna een bijrol, maar wel een heel belangrijke: Krishna is de adviseur van Arjuna die voor een moeilijke keus staat: moet hij wel of niet de familieleden doden die aan de andere kant staan in de oorlog die gaat beginnen. 

De hieronder gegeven afbeeldingen komen uit heel verschillende tijden uit de Indiase geschiedenis, wat aan de stijl ook wel te zien is. Ik waag me niet aan een datering. De foto's zijn alle meer dan 75 jaar oud en vrij van rechten. 

Krishna met fluit

Krishna met fluit (Krsna Venugopala). Krishna was koeienherder en had een fluit nodig bij zijn werk. Met de fluit trok hij de gopi's aan: koeien-herderinnetjes met wie hij veel pret had. Dit beeldje komt uit Zuid India. 

[statuette ; Krsna Venugopala ; South India foto genomen ergens tussen 1920 1940. Krsna playing flute, South India. Kern Institute, Leiden University; digibeeld nr. 17905; 14,5 cm x 11 cm.]

Krishna dansend

Dansende Krishna. Krishna is een vrolijke god. Hij maakte plezier met de gopi's (koeien-herderinnetjes) en hield van muziek en dans. Foto gemaakt tussen 1920 en 1940. 

[A statuette of a dancing Krsna, Tamil Nadu, India. ; Silver Gelatine Developing Out Paper (OGZ); Kern Institute, Leiden University; DigiBeeld nr. 19901; Musee Guimet, France; two-armed ; kataka-mudra; 28,5 cm x 22 cm.]

Krishna venugopala

Nog een afbeelding van Krishna met de fluit: Krishna Venugopala. Deze vier-armige versie komt uit Mathura, Uttar Pradesh, India. Krishna heeft hier een haast vrouwelijke vorm: heupen en houding doen meer aan een vrouwelijke dan aan een mannelijke god denken. De foto is gemaakt tussen 1910 en 1930 door Jac. van Faassen te Laren. 

[DigiBeeld nr.: 19923 1910-1930. Statuette of Krsna Venugopala, Mathura, Silver Gelatine Developing Out Paper (OGZ); Kern Institute, Leiden University; Krsna Venugopala; 15 cm x 10 cm.]

Krishna met Radha

De favoriete gopi was Radha: Krishna's jeugdliefde. Hij trouwde later met een grote groep andere vrouwen, maar zijn relatie met Radha wordt ook veelvuldig afgebeeld. Dit reliŰf is onderdeel van een Boeddhistische tempel in Paharpur, Bangladesh. 

[DigiBeeld nr.: 22324 Beschrijving: Silver Gelatine Developing Out Paper (OGZ); Kern Institute, Leiden University; Unknown photographer, Arch. Survey of India; temple Buddhist South Asia ; Dampati couple ; Krsna With Radha ; Paharpur; Panel no. 22. See K.N. Dikshit, 1938, pl. XXVIIc.]