Hatha-Yoga en Indiase Spiritualiteit

Katinka Hesselink 2007

De meest bekende vorm van yoga is de gymnastiek die velen met een spirituele interesse toepassen. Technisch gesproken is dit Hatha-yoga en slechts een van de vele yoga-technieken die binnen het Hindoe´sme bestaan.

Hatha yoga wordt in het Westen meestal gebruikt als een manier om de fysieke gezondheid en de flexibiliteit van het lichaam te bevorderen. Hier is niets mis mee, maar het staat wel mijlenver af van de oorspronkelijke zelf-martelende oefeningen die Indiase Sadhu's zich met dit zelfde systeem aan doen. Hierbij was en is het idee dat de geest het lichaam moet leren negeren en dat het een goede training is om het lichaam pijn te doen - en vervolgens te leren die pijn niet te voelen.

Er bestaan ook yoga-leraren die meer doen dan alleen maar gymnastiek oefeningen en die diverse typen yoga op hun eigen manier combineren. Over deze leraren is niets in het algemeens te zeggen: sommige zullen dit verantwoord doen, anderen hebben geen idee van de energetische krachten die ze oproepen.

De Boeddha heeft dit pad 2500 jaar geleden al veroordeeld als onzinnig: hij vond dat nog jezelf verwennen, noch jezelf martelen leidde tot Verlichting. Overigens wat hij het wel met de Sadhu's eens dat het lichaam van uiterst weinig belang is. Dit staat in groot contrast met de trend in de westerse spiritualiteit hatha-yoga gebruikt wordt om het lichaam juist in top-conditie en tot ultieme fysieke schoonheid te boetseren.

Als pad naar verlichting is Hatha Yoga niet het meest geschikte. Hatha yoga leidt tot beheersing van het fysieke lichaam, maar de emoties en het denken zijn hiermee nog niet aangepakt. Zelfs voor innerlijke rust, tenslotte een eerste voorwaarde voor Verlichting, is het niet genoeg als het lichaam beheerst is.

Hatha yoga is wel, voor de westerse mens, heel geschikt om te helpen in contact te komen met de energie-banen in het lichaam. Net zoals bijvoorbeeld Tai Chi helpen de geconcentreerde oefeningen om je beter bewust te worden van wat er speelt in het lichaam.

Meer over de historische achtergrond van hatha yoga.

Andere vormen van yoga

Yoga DVD


Goede hulp bij yoga thuis. Ik heb deze Yoga voor Dummies DVD zelf in huis gehaald, toen les nemen te ingewikkeld bleek. Wat helpt is dat dit veel goedkoper is dan lessen, en natuurlijk op je eigen tempo gaat. De DVD kun je altijd stop zetten of vooruit spoelen. 

Belangrijk bij yoga is altijd dat de docent helpt met je herinneren aan de ademhaling en op laat passen voor veel voorkomende fouten in de houding. Deze docente doet dat allebei.

Heeft veel positieve recensies van bol.com gebruikers.

Geselecteerde boeken over yoga

De yoga sutra's van Patanjali, I.K. Taimni

De centrale Indiase tekst over yoga. Elk boek over yoga is hier direct of indirect een commentaar op. Vertaald in het Nederlands is het onmisbaar voor de serieuze yoga leerling of leraar die de filosofie achter de oefeningen wil leren kennen.

Meer boeken over Yoga

Yoga als levenskunst, door B.K.S. Iyengar & Evans, J.J.

Iyengar was in zijn tijd een vooraanstaande yoga leraar die wereldwijd beroemd was. Zijn boeken over yoga zijn betrouwbaar als het om yoga als gymnastiek gaat. Daarnaast is deze man een echte autoriteit op het gebied van yoga als spiritueel pad.

Hatha yoga / deel werkboek, J. Dijkstra

Praktisch boek over hatha yoga voor beginners. Aandacht voor de asana's (lichaamshoudingen) en ademhaling. Bedoeld voor de dagelijkse praktijk. Heeft veel positieve recensies van bol.com gebruikers.

Sport en yoga, Selvarajan Yesudian & Elisabeth Haich

Wordt op de bol.com site beschreven als ' Dit is het meest verkochte boek over Hatha- Yoga in ons land '. Beschrijft duidelijk de belangrijkste yoga-oefeningen en hun effect op de gezondheid. Bedoeld als zelf-werkboek , met oefeningen die in 21 dagen te leren zijn. Veel positieve reacties van lezers.