Vragen en antwoorden voor gewone mensen, die (nog) niets met spiritualiteit hebben:


Gelooft u in God? 

Dit is geen eenvoudige vraag, maar ik zal proberen het antwoord zo makkelijk mogelijk te houden. Ja, ik geloof in God – en Nee, ik geloof niet in God. 

Ik geloof niet in een almachtige schepper God op een wolk die aan de touwtjes van onze levens trekt. Ik geloof wel in iets goddelijks dat alles doordringt – en dus in jou is en in mij en in de tafel. 
Er is meer tussen hemel en aarde dan je zo op het eerste gezicht zou denken – dat weet ik zeker ! Er is ook meer in jou en in mij en je buurman dan je met het blote oog kunt zien.  Je bent niet alleen blond of donker, klein of groot, brutaal of stilletjes. Je hebt de mogelijkheid je leven te veranderen, want ook jij bent God – of op zijn minst, een kind van God. 
En als je dat gelooft, moet je niet vergeten dat je buurman en je buurvrouw ook die mogelijkheid hebben. Ook zij kunnen van vandaag op morgen veranderen – ook zij zijn kinderen van God. 
Dus: jij hebt recht op respect en kunt veranderen.
Je buurman heeft recht op respect en kan veranderen.
Je buurvrouw heeft recht op respect en kan veranderen.


U heeft een nieuwsbrief die Lucifer7 heet - wat heeft dat met de duivel te maken?

Die nieuwsbrief heeft niets met de duivel te maken. Lucifer komt uit het Latijn (de oude taal van Italie) en betekent letterlijk 'Lichtbrenger'. De planeet Venus werd door de Romeinen soms ook Lucifer genoemd. De nieuwsbrief heet Lucifer7 omdat hij als doel heeft licht (= inzicht) te brengen. In het Nederlands is een lucifer niet voor niets een stukje hout waarmee je bijvoorbeeld een kaars aan kunt steken. Je maakt er licht mee. Mijn Nederlandse nieuwsbrief Hermes7 heeft een soorgelijke symboliek. Hermes was de Griekse boodschapper der Goden.Wat kan ik het beste van uw website lezen?

Als je wilt weten wat mijn favoriete stuk van de website is – dan is dat het "spreuken trekken". Het idee is dat je op een geel vierkantje klikt, en de spreuk die je dan krijgt, is voor jou. Ik hoop dat je het inspirerend vindt. Verder is er een leuke fabel over kinderen die zandkastelen bouwen uit het boeddhisme te vinden.

Vond je dat leuk, dan zou het kunnen zijn dat je de  onderwerpen van deze website interessant vindt. Zo ja, dan zou het artikel over reincarnatie de moeite waard kunnen zijn, dat ik geschreven heb. 

Verder heb ik ook een leuk stukje van een Indiase meneer genaamd Krishnamurti, op mijn website staan, over Liefde. Een liefde die niet zo heel veel met sex te maken heeft. 

Als je dat ook leuk vond, ga ik bijna denken dat je theosofie boeiend zou kunnen vinden. Ik raad je dan aan om iets uit de introductie van Hermes te gaan lezen. 
Gebruik daarbij de woordentolk die ik ook op deze website heb gezet – uitprinten is wel zo makkelijk. Let op dat dit twee documenten zijn, namelijk de letters a t/m l en m t/m z.

Verwacht van jezelf niet dat je alle artikelen uit de introductie tegelijk kunt lezen. Het is niet vreemd om een maand lang over een artikel na te denken. Theosofen vinden het heel normaal om hun hele leven lang over dit soort onderwerpen na te denken. Theosofen geloven vaak in reincarnatie. Ze zeggen dan ook weleens: dat zal ik in een volgend leven pas begrijpen! …