Zen Boeddhisme over Depressie

Zen Wijsheid

Ik ben soms depressief. Kan zen die kwaal uit de wereld helpen? (1)
Nee. Zen helpt geen kwalen uit de wereld, maar het helpt je wel er anders mee om te gaan. Ik heb in mijn leven ook veel depressies gekend; door een wonder is het overgegaan. Ik ga niet uitpluizen waardoor, maar het heeft zeker te maken met dat wat ik al zei van 'er is geen grens'. Hoe dat werkt weet ik niet. Ik heb dat bij mezelf nooit gecheckt, ik heb alleen gezien dat ik op dat punt in een aantal dingen veranderd ben. Maar dat zen dat geneest of moet genezen, nee, dat denk ik niet.
In diepste zin geneest zen wel. Nee, niet zen, maar die andere houding waar we geen naam voor hebben: overgave, die diepste vrede, die zeer reel is. Het geneest het bestaan met alles wat er is.
Maar zoek in de meditatie geen therapie, geen remedie. Alleen dan werkt het ook therapeutisch, sterk therapeutisch. Pluis niet uit hoe dat gaat, maar het is zeker dat het geneest. Wat er dan zo allemaal uitkomt is n groot wonder. Als die depressies minder worden is dit mooi meegenomen, dat is iets wonderlijks. Maar ik ben ook bang dit te zeggen, want het kan meebrengen dat mensen die depressief blijven, denken dat ze niet goed mediteren en dat is verschrikkelijk. Zo zit het niet in elkaar. Ieders leven is totaal anders en een depressie is vaak een grote zegen, het brengt je vaak verder en dieper. Maar er zijn ook mensen die erin vastlopen. En die zijn even groot en misschien nog dieper. Daar moeten we over zwijgen. Want anders wordt zen een maatstaf, waarin we mensen gaan beoordelen aan een depressie. We hebben geen enkele maatstaf. Misschen is dat het grootste in zen, dat het ons alle criteria, waarbij we anderen willen oordelen en beoordelen, volledig uit de hand slaat. Dat is hetzelfde als te zeggen dat uiteindelijk -al klinkt het nog zo christelijk- alles genade is.
(1) Drongen, 29.6.1996. Selectie van antwoorden op schriftelijk gestelde vragen tijdens het feest n.a.v. het tienjarig bestaan van Maha Karuna. Verscheen in Zien, nr 5 (herfst 1996)

Verdwenen van: http://home.scarlet.be/~fr012653/mkc/html/vraag_zen_en_depressie.htm