Boeken over het Zen Boeddhisme

van Thich Nhat Hanh

Mindfulness, Thich Nhat Hanh

In Mindfulness laat Thich Nhat Hanh zien hoe belangrijk het is om aandachtig te leven. Als je bewust leeft, beweegt, eet en met relaties bezig bent, zul je je vanzelf gelukkiger voelen. Met zijn oefeningen in mindfulness leert Thich Nhat Hanh je je geest te trainen om in het moment te leven. De oefeningen verbeteren je concentratie en verschaffen je inzicht, waarmee je je uiteindelijk kunt bevrijden van angst, spanning en boosheid en je het geluk beter kunt ervaren.

Adem is bewustzijn, Thich Nhat Hanh

Anapanasati Soetra. Basis tekst van Boeddha zelf over ademhaling bij meditatie. Thich Nhat Hanh vertaalt niet alleen, maar geeft ook op zijn unieke manier uitleg en praktische oefeningen.

Dit boekje bestaat uit twee delen: eerst de tekst van de soetra, vervolgens in moderne woorden uitgelegd 16 oefeningen in concentratie en meditatie aan de hand van de ademhaling. Bevat een verklarende woordenlijst die goed gebruikt kan worden, want dit is niet een boek voor de beginnende Boeddhist.

Dit is het meest populaire boek op deze pagina.

Iedere stap is vrede

Gebaseerd op gesprekken en lezingen. Een meditatief boek dat je er op elke bladzijde aan herinnert dat de enige manier om vrede te vinden is ... het in jezelf te vinden.

Elke ochtend als we wakker worden hebben we weer 24 splinternieuwe uren om te leven. Wat een kostbaar geschenk! Het ligt in ons vermogen zo te leven dat deze 24 uur onszelf en anderen vrede, vreugde en geluk brengen.

Vrede is hier en nu te vinden, in alles wat we zien en doen. De vraag is alleen: zijn we er mee in contact? Verlichting, vrede en vreugde kunnen ons niet door een ander geschonken worden.

De bron zit in onszelf. Als we diep in het heden graven, kunnen we water vinden. Om werkelijk te leven, moeten we terugkeren naar het nu. Het voertuig dat ons naar het beden terugbrengt is onze bewuste ademhaling.

Omarm je woede, Thich Nhat Hanh

Noch het aggressief uiten van je woede, noch het wegdrukken daarvan werkt. Onder ogen zien en er mee leven is de boodschap van dit boek van Thich Nhat Hanh. Hij werkt het thema systematisch uit en geeft daarbij praktische handreikingen.

Woede is naast angst een van de lastigste emoties om mee om te gaan. De benadering van Thich Nhat Hanh is om de confrontatie rechtstreeks aan te gaan: onder ogen zien die boosheid.

Dat wil niet zeggen dat je gelijk iedereen de kop vol moet schelden, maar dat woede alleen op lost als je er niet voor weg loopt.

Aandacht is als zonneschijn, Thich Nhat Hanh

49 verzen om terug te keren tot het NU. Thich Nhat Hanh laat zich van zijn poetische kant zien. De verzen worden als dagelijkse mantras gebruikt op het Zen Centrum 'Plum Village' in Frankrijk. Elk vers is door Hanh becommentariseerd. Helder geschreven en met mooie zwart wit illustraties is dit een echte aanrader.


De mooiste wijze teksten van Thich Nhat Hanh

Uit de collectie van Happinez: de titel zegt het al: de mooiste spreuken en citaten van Thich Nhat Hanh - in een mooie uitvoering en dus ook erg geschikt om weg te geven.


 Wandelen in vreugde, Een Gids in Loopmeditatie, door Thich Nhat Hanh

Wandelen in vreugde, Een Gids in Loopmeditatie, door Thich Nhat Hanh, 80 pagina's,  Ankh-Hermes B.V., Uitgeverij, november 1998. Op zakformaat uitgegeven. Vertaald door Judith Bossert.

In Wandelen in vreugde reikt Thich Nhat Hanh eenvoudige oefeningen aan voor meditatief wandelen. Hierbij staat het genieten centraal: van elke stap, elke ademhaling, de blauwe lucht, het uitzicht vanaf het pad. In inspirerende commentaren laat hij zien hoe deze eenvoudige oefeningen hem hebben geholpen zijn eigen innerlijke vrede te hervinden op moeilijke momenten in zijn leven.

Boeddhisme voor gevorderden

Thich Nhat Hanh is vooral bekend om zijn inspirerende, goed te begrijpen uitleg van het Boeddhisme. Hij is echter, net als de Dalai Lama overigens, goed geschoold. Hierboven zagen we al vertalingen van zijn hand. Hier volgen boeken over meer filosofische en diepgaande onderwerpen uit het Mahayana en Zen Boeddhisme

Leven in aandacht, Thich Nhat Hanh

Commentaar op het Satipatthana-Soetra. Dieper ingaand op meditatie en het zuiveren van de emoties en het denken. Leer omgaan met woede, verdriet, frustratie en gehechtheid - en daardoor van het lijden los te komen.

Vorm is leegte, leegte is vork, Thich Nhat Hanh

De Prajnaparamita Hartsoetra is een van de basis-teksten uit het Mahayana Boeddhisme. Thich Nhat Hanh is voornamelijk bekend om zijn vele werken waarin compassie en diepe menselijkheid centraal staat. In dit werk gaat hij in op wat wel 'de andere kant van het Mahayana Boeddhisme' genoemd zou kunnen worden: een inzicht in de 'leegte' (Sunyata) van alles waar we waarde aan hechten.

Vorm is leegte en Leegte is vorm legt de essentie van Mahayana Boeddhistische filosofie uit: hoe zit dat toch met sunyata? En is alles nu illusie of niet?

Jezus en Boeddha als Broeders, Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh geeft in een aantal lezingen de essentie van religie aan - aan de hand van zowel Boeddha als Jezus Christus. Thema's: wederopstanding, aandacht in alles wat je doet en de diepe grondslag van het bestaan.